. 2019; 17(1): 18-24

Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Travma Hastalarında 30 Günlük Mortalite Sonuçları: 3 Yıllık Retrospektif Bir Çalışma

Mehmet Akif Yazar1, Zehra Sarıkuş1, Eyüp Horasanlı2
1Sağlık Bakanlığı Nevşehir Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Nevşehir
2Sağlık Bakanlığı Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, bir hastanenin yoğun bakım ünitelerinde takip edilen travma hastalarının özellikleri, ilk 30 günlük mortalite oranları ve bu süreçte mortaliteyi etkileyen nedenlerin incelenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada, Ocak 2013-Ocak 2016 tarihleri arasında Nevşehir Devlet Hastanesi YBÜ’lerinde takip edilen 150 travma hastasının verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar, ilk 30 gün içerisinde sağ kalanlar ve ölen hastalar olmak üzere iki gruba ayrıldı.Hastalara ait ilk geliş bulguları, travmaya ait özellikler, uygulanan müdahaleler ve 30. gündeki son durumları (halen yatmakta, exitus veya taburculuk halleri) kayıt altına alındı. Hastalara ait mortalite oranları ve mortaliteye etki eden faktörler incelendi.
BULGULAR: Yoğun bakıma travma nedeniyle yatışın ilk 30 günü içerisinde,150 hastanın 115’i (%76.7) hayatta kalmış,35’i (%23,3) ise exitus olmuştur.Hayatta kalan hastalara göre ölen hasta grubunda GKS skoru daha düşük ve APACHE II skorları daha yüksek idi (p<0.0001). Hastaların 9’una (%6),acile ilk geldiğinde veya yoğun bakıma yatışının ilk 30 günü içerisinde kardiyak arrest olup başarıyla sonuçlanan kardiyopulmoner resisütasyon (KPR) uygulandı. KPR uygulanan hasta sayısı, ölen grupta hayatta kalan hastalara göre daha yüksek idi (p<0.0001). Yoğun bakıma yatışlarda en sık travma nedeni trafik kazası idi (n=52, %34.7). Kafa, en sık görülen travma bölgesi iken (n=30, %20), bunların 27’si (%90)’ı trafik kazası nedenli idi. On yedi (%11.3) çoklu travma hastasının 12’si (%70.6) ilk bir ay içinde exitus oldu ve çoklu travma mortalite için bağımsız bir risk faktörü idi (p<0.0001). Yapılan multivariate Cox regresyon analizinde düşük GKS skoru, yüksek APACHE II skoru, çoklu travma ve ileri yaş bağımsız risk faktörleri olarak tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Travma hastalarının YBÜ’lerine başvurudan sonra ki ilk 30 gün içerisinde mortalite oranları yaş, çoklu travma, KPR ve kafa travması gibi nedenlerden etkilenmektedir ve yapılan invaziv girişimler bu mortalite oranlarını artırabilir. GKS ve APACHE II skorları, bu hastaların mortalitelerini tahmin etmede bir belirteç olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Travma, yoğun bakım ünitesi, mortalite


Thirty-day Mortality Outcomes of Trauma Patients in the Intensive Care Unit: A Three-year Retrospective Study

Mehmet Akif Yazar1, Zehra Sarıkuş1, Eyüp Horasanlı2
1Ministry of Health Nevsehir State Hospital, Anesthesiology and Reanimation Department, Nevsehir
2Ministry of Health Kecioren Training and Research Hospital, Anesthesiology and Reanimation Department,Ankara

INTRODUCTION: In this study,we aimed to investigate the characteristics of trauma patients hospitalized in intensive care units (ICU) of a hospital,the first 30-day mortality rates and the causes affecting mortality in this period
METHODS: In this study,the data of 150 trauma patients hospitalized in Nevşehir State Hospital between January 2013 and January 2016 were examined retrospectively.Patients were divided into two groups,the survivors and the patients who died within the first 30 days (non-survivors).Initial findings of admission to the hospital,characteristics of trauma,interventions in ICUs, and the latest conditions on the 30th day (still in bed,exitus or discharge cases) were recorded.Mortality rates and factors affecting mortality were studied.
RESULTS: In the first 30 days of hospitalization to ICU due to trauma,115 (% 76.7) of the 150 patients survived and 35 (23.3%) died.The mean GCS scores were lower and APACHE II scores were higher than survivors in the non-survivors group (p<0.0001).Cardiopulmonary resuscitation (CPR) was successfully performed in 9 patients (6%) in the emergency department or in the first 30 days of intensive care hospitalization.The number of patients receiving CPR was higher than the survivors in the non-survivors group (p<0.0001).The most common cause of trauma was traffic accidents (n = 52, 34.7%).Head trauma was the most frequent trauma location (n = 30, 20%) and 27 (% 90) of them were traffic accidents.Twelve (70.6%) of 17 (11.3%) multi-trauma patients died within the first 30 days and multi-trauma was an independent risk factor for mortality (p <0.0001).Low GCS score, high APACHE II score, multi-trauma and advanced age were identified as independent risk factors.
DISCUSSION AND CONCLUSION: During the first 30 days after admission to ICU of trauma patients, mortality rates are affected by factors such as age,multi-trauma,CPR and head trauma,and invasive procedures may increase these mortality rates.GCS and APACHE II scores can be used as predictors of 30-day mortality of these patients.

Keywords: Trauma, intensive care unit, mortality


Mehmet Akif Yazar, Zehra Sarıkuş, Eyüp Horasanlı. Thirty-day Mortality Outcomes of Trauma Patients in the Intensive Care Unit: A Three-year Retrospective Study. . 2019; 17(1): 18-24

Sorumlu Yazar: Mehmet Akif Yazar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar