. 2020; 18(2): 0-0

Azerbaycanda köpek ısırığına bağlı 3 ay sonra gelişen kuduz ensefalit olgusu

GÖKHAN KILINÇ1, Bülent Atik1, Aslı Akcan Atasoy1, Sümeyye Kılınç2
1Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Servisi, Balıkesir, Türkiye
2Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Servisi, Balıkesir, Türkiye.

Kuduz her yıl dünya çapında onbinlerce insanı öldüren, etkin önlemlerle engellenebilen bulaşıcı bir zoonozdur. Dünya çapında kuduz yüzünden yılda 55.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.
Bu yazıda 3 ay önce Azerbaycan’da köpek ısırma öyküsü olan ateş, bilinç bulanıklığı, konuşmada bozulma öksürük, bulantı, kusma bel ve baş ağrısı şikayetleri ile dış merkezde bir hastaneye başvuran 36 yaşında erkek hasta sunuldu. Hastanın şikayetlerinin 3 gündür devam ettiği ve temas sonrası herhangi bir immunizasyon uygulanmadığı öğrenildi. Hastadan alınan beyin omurilik sıvısı örneklerinde protein yüksek olarak bulunmuş ve ensefalit tanısıyla hastanemize sevk edilmiş. Yoğun bakımda kuduz tanısıyla izlenen hastada yapılan tüm tedavilere rağmen yatışının 1. gününde tekrar kardiyak arrest gelişti. Kardiyak arrest sonrası uygulanan resüsitasyona yanıt vermeyen hasta eksitus olarak kabul edildi. Yollanan saç folikül örneklerinde RT-PCR (Reverse transkriptaz- polimeraz zincir reaksiyonu) testinde kuduz virüsü için viral nükleik asit tespit edildi.
Hastalığı önlemek tedavi etmekten daha etkili bir yöntemdir. Bu nedenle Kuduz bulaştırma riski olan evcil ve yabani hayvanları aşılayarak ve kuduz riskli vahşi hayvanlarla temastan kaçınmak suretiyle önlemler almak gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kuduz, Köpek ısırığı, Ensefalit,


A case of rabies encephalitis after 3 months due to dog bite in Azerbaijan

GÖKHAN KILINÇ1, Bülent Atik1, Aslı Akcan Atasoy1, Sümeyye Kılınç2
1Department of Anesthesiology and Reanimation, Balıkesir Atatürk City Hospital, Balıkesir, Turkey.
2Department of Anesthesiology and Reanimation, Faculty of Medicine, Balikesir University, Balikesir, Turkey

Rabies is an infectious zoonosis that kills tens of thousands of people worldwide every year, which can be prevented by effective measures. It is estimated that 55,000 people die per year due to rabies worldwide.
In this report, 36-year-old male patients admitted to a hospital in Azerbaijan three months ago with a history of dog bite, fever, confusion, speech deterioration, cough, nausea, vomiting, low back pain and headaches. The patient's complaints continued for 3 days and no immunization was performed after contact. Cerebrospinal fluid samples from the patient were found to have high protein levels and were referred to our hospital with the diagnosis of encephalitis. In the patient who was followed with the diagnosis of rabies in intensive care unit, cardiac arrest occurred on the 1st day of hospitalization despite all the treatments. He did not respond to resuscitation performed after cardiac arrest. Viral nucleic acid for rabies virus was detected in RT-PCR (Reverse transcriptase-polymerase chain reaction) test in sent hair follicle samples.
Preventing the disease is more effective than treating. For this reason, it is necessary to take measures by vaccination of domestic and wild animals which are at risk of transmission of rabies and avoiding contact with wild animals.

Keywords: Rabies, Dog bite, encephalitis


GÖKHAN KILINÇ, Bülent Atik, Aslı Akcan Atasoy, Sümeyye Kılınç. A case of rabies encephalitis after 3 months due to dog bite in Azerbaijan. . 2020; 18(2): 0-0

Sorumlu Yazar: GÖKHAN KILINÇ, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar