. 2015; 13(3): 95-106

Erişkin Akut Solunum sıkıntısı sendromu olan hastalarda ektrakorporeal yaşam desteği: Derleme

Tülin Akarsu Ayazoğlu1, Didem Onk2
1Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi/istanbul
2Erzincan Ü. Tıp Fakültesi/erzincan

Şiddetli Akut Solunum Yetmezliği Sendromu (ARDS) artan pulmoner vasküler geçirgenliğin artması sonucunda, hipoksemi ve bilateral radyolojik opasiteler ile giden, azalmış akciğer komplians ile ilişkili akut diffüz, inflamatuvar akciğer hasarıdır.

Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) yenidoğan, çocuk ve yetişkinlerde görülen birincil veya ikincil solunum veya kalp hastalıklarının neden olduğu yetmezliklerde destek tedavisi olarak kullanılmaktadır.
Şiddetli ARDS hastaları ECMO tedavisi için adaydırlar. Birincil geri dönüşümlü hastalıkları olan hastalarda uygulanan ECMO bir tedavi yöntemi değil, bir destek yöntemidir. ECMO tedavisi ile ilişkili olarak - mortalite, morbidite de artış, uzun süreli sakatlık ve yaşam kalitesinin düşmesi- cerrahi alan ve organ kanamaları, böbrek ve çoklu organ yetmezliği ve santral sinir sistemi problemleri görülebilir.
Bu derlemede şiddetli akut solunum sıkıntısı sendromu olan hastalarda ECMO kullanımına ilişkin genel bir bakış sağlamak amaçlanmıştır

Anahtar Kelimeler: ARDS, ECMO, ECLS


Extracorporeal life support for patients with acute respiratory distress syndrome: Review

Tülin Akarsu Ayazoğlu1, Didem Onk2
1Mü. Medical Faculty Göztepe Training And Research Hospital
2Erzincan U. Medical Faculty/ Erzincan

Patients with severe Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) is an acute diffuse, inflammatory lung injury, leading to increased pulmonary vascular permeability with hypoxemia and bilateral radiographic opacities, associated with decreased lung compliance.
Extracorporeal membrane oxygenation (ECMO) has been used to support primary or secondary diseases that cause respiratory or cardiac failures in newborns, children and adults. Patients with severe ARDS are candidates for ECMO therapy.
ECMO is a support modality, not a treatment; it is only beneficial in patients whose primary disease is reversible. ECMO complications – which can lead to mortality, morbidity, long-term disability and reduced quality of life – include surgical and organ bleeding, renal and multi-organ failure and central nervous system problems
The aim of this article will provide a general overview of ECMO use and outcomes patients with severe acute respiratory distress syndrom.

Keywords: ARDS, ECMO, ECLS


Tülin Akarsu Ayazoğlu, Didem Onk. Extracorporeal life support for patients with acute respiratory distress syndrome: Review. . 2015; 13(3): 95-106

Sorumlu Yazar: Tülin Akarsu Ayazoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar