Turk J Hematol. 2015; 13(3): 112-116

Yoğun Bakım Sedasyonunda Ramsay-Richmond Skalaları ve Hemşire-Doktor Arasındaki Uyumun Karşılaştırılması

Aslı Hepkarşı, Canan Bor, Kubilay Demirağ, İlkin Çankayalı, Mehmet Uyar
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad, Yoğun Bakım Bilimdalı, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakımda özellikle mekanik ventilasyon tedavisi altındaki hastalarda sedasyona günlük ara verilmesi, sedasyonun skalalar yardımıyla monitörize edilerek sedatif ilaçların titrasyonu önerilmektedir. Bu amaçla Richmond Ajitasyon-Sedasyon Skalası (RASS) ve Ramsay Sedasyon Skalası (RSS) gibi skalalar sık olarak kullanılmaktadır. Sedasyon skalalarında sedasyon düzeyleri iyi bir şekilde tanımlanmış olmalarına rağmen uygulayıcılar tarafından farklı algılamalar ve sonuçlar oluşabilmektedir. Bu prospektif gözlemsel çalışma subjektif olan bu değerlerin hemşire, asistan ve uzman doktor düzeyinde uygulayıcılar arasındaki uyumu saptamak, skalanın kolaylık derecesini belirlemek amacıyla yapıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Etik kurul onayı alındıktan sonra yapılan tek merkezli prospektif gözlemsel çalışmada; bilinç açık, motor ve duyu kusuru olamayan 128 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Her hastada RASS ve RSS hemşire, asistan ve uzman doktor tarafından eşzamanlı değerlendirilerek, hastaya uygun skala puanı ve skalanın uygulama kolaylık derecesi değerlendirenlerin diğerini göremeyeceği şekilde kaydedildi. Veriler Tıp Fakültesi Tıbbi Bilişim ve İstatistik AD tarafından analiz edilerek, uygulayıcılar arasındaki Weighted Kappa değerlerine bakıldı.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 128 hastadan toplam 482 gözlem yapıldı. Uygulayıcılar her iki sedasyon skalasını eşzamanlı olarak değerlendirdi. Uygulayıcıların skala değerleri karşılaştırıldığında eşleşen gözlem sayıları arasındaki uyumda Weighted Kappa değerleri 0.71-0.77 arasında bulundu ve bu değerler istatistiksel olarak anlamlı olup uyumluluk “iyi” derecede olarak sonuçlandı. Her iki skalanın uygulama kolaylık derecesi “çok kolay” olarak belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız RASS ve RSS arasında farklı eğitim düzeyindeki araştırmacılar arasında korelasyon olduğunu ortaya koymaktadır. Her iki skalanın da uygulanışı “çok kolay” olarak belirtilmiş olup, yoğun bakım izleminde hasta başında değerlendirilerek sedasyon düzeyinin belirlenmesinde uygun bulunmuştur. RASS ve RSS’nin uygulayıcıdan bağımsız olarak hasta sedasyon düzeyini belirlemede güvenle kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: RASS, RSS


The Comparasion of Ramsay and Richmond Scales For ICU Sedation, The Consistency Between Doctors and Nurses

Aslı Hepkarşı, Canan Bor, Kubilay Demirağ, İlkin Çankayalı, Mehmet Uyar
Department Of Anesthesiology And Intensive Care Unit, Ege University Faculty Of Medicine, İzmir, Turkey

INTRODUCTION: Daily interruption and monitoring of sedation in ICU patients, especially in patients on mechanical ventilation, with the help of sedation scales is recommended for titration of sedative drugs. For this purpose, scales such as Richmond Agitation-Sedation Scale (RASS) and the Ramsay Sedation Scale (RSS) are commonly used. Although these scales definitively describe sedation levels, perceptions and scores can differ between practitioners. The aim of this prospective observational study was to evaluate these subjective assessments and the consistency between nurses, residents and specialists, and to evaluate the degree of ease of these scales.
METHODS: After ethic committee approval, a single-center prospective observational study was planned; 128 adult patients, who were conscious, and had no motor and sensory defects, were included to the study. Each patient was evaluated with the RASS and RSS scales by nurses, residents and specialists simultaneously, the scores and ease of scale were recorded in such a way which did not allow the participants to see each other. Data was analyzed by the Medical Informatics and Statistics department of the university and the Weighted Kappa values between practitioners were measured.
RESULTS: A total of 482 observations were made from the 128 patients included in the study. Practitioners evaluated both sedation scales simultaneously. Upon comparison of the practitioners’ scale values, the consistency between the matching observation numbers showed a Weighted Kappa value between 0.71-0.77, which was found to be statistically significant and the consistency between participants was classified as “good”. The degree of ease of application for both scales was found to be "very easy".
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our study reveals a correlation between RASS and RSS scores between practitioners with different educational levels. The implementation of both scales was found "very easy", and both scales were found suitable for bedside sedation monitoring in the ICU. Both RASS and RSS scores were found effective and safe to use for sedation assessment of the patient in the ICU, independent of the practitioner.

Keywords: RASS, RSS


Aslı Hepkarşı, Canan Bor, Kubilay Demirağ, İlkin Çankayalı, Mehmet Uyar. The Comparasion of Ramsay and Richmond Scales For ICU Sedation, The Consistency Between Doctors and Nurses. Turk J Hematol. 2015; 13(3): 112-116

Sorumlu Yazar: Canan Bor, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar