. 2016; 14(2): 63-67

Postoperatif Deliryum Etyolojisinde Tiroid Fırtınası: Olgu Sunumu

Nermin Kelebek Girgin1, Remzi İşçimen1, İrem Aydoğmuş1, Sinan Bora1, Ayşen Akkurt Kocaeli2, Ferda Kahveci1
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Bursa, Türkiye
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, Bursa, Türkiye

Deliryum; farklı fiziksel veya fizyopatolojik nedenler ile beynin etkilenmesine bağlı bilinç ve yönelim bozukluğu ile karakterize, davranışın ileri derecede bozulduğu bir akut organik beyin sendromudur. Deliryum hastane ve yoğun bakım yatış süresinde uzamaya, morbidite ve mortalitede artışa neden olmaktadır.
Tiroid fırtınası hayatı tehdit eden ağır bir tirotoksikoz tablosu olup, deliryuma neden olan endokrinolojik bozukluklardan birisidir. Çoğunlukla akut enfeksiyon, cerrahi stres veya travma sonrasında ani olarak ortaya çıkar. Tiroid hormonlarının fazla salgılanması sonucu ortaya çıkan bu tablonun erken tanı ve tedaviye bağlı olarak mortalitesi %20-50 arasında değişmektedir.
Bu yazıda genel anestezi altında süspansiyon laringoskopi sonrası akciğer ödemi tanısıyla yoğun bakıma alınan bir olguda, hiperaktif deliryum ile ortaya çıkan tirotoksikoz tablosunun tanı ve tedavi sürecini sunmayı amaçladık.

Anahtar Kelimeler: Tiroid fırtınası, tirotoksikoz, deliryum, anestezi, yoğun bakım.


Postoperative delirium caused by thyroid storm: Case report

Nermin Kelebek Girgin1, Remzi İşçimen1, İrem Aydoğmuş1, Sinan Bora1, Ayşen Akkurt Kocaeli2, Ferda Kahveci1
1Uludag University Medical School, Department of Anesthesiology and Reanimation, Bursa, Turkey
2Uludag University Medical School, Department of Endocrinology and Metabolism, Bursa, Turkey

Delirium is an acute organic brain syndrome of different physical and pathophysiological etiologies characterized by a disturbance of consciousness with accompanying change in cognition. Delirium is associated with prolonged hospital and intensive care unit (ICU) length of stay, and increased morbidity and mortality.
Thyroid storm is a severe, life-threatening type of thyrotoxicosis and is one of a few endocrine disorders that cause delirium. It may be precipitated by acute infection, surgical stress or trauma. This condition occurred with excess production of thyroid hormone, and its mortality rate of 20-50% depends on early diagnosis and treatment.
We present the case of a previously unknown hyperthyroid patient who underwent suspension laryngoscopy under general anesthesia. The patients was post-operatively admitted to the ICU because of pulmonary edema and proceeded to develop severe delirium caused by thyrotoxicosis.

Keywords: Thyroid storm, thyrotoxycosis, delirium, anaesthesia, intensive care.


Nermin Kelebek Girgin, Remzi İşçimen, İrem Aydoğmuş, Sinan Bora, Ayşen Akkurt Kocaeli, Ferda Kahveci. Postoperative delirium caused by thyroid storm: Case report. . 2016; 14(2): 63-67

Sorumlu Yazar: Nermin Kelebek Girgin, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar