. 2017; 15(1): 34-38

Ratlardaki difüz beyin travmasında hipertonik salin ve magnezyum sülfatın intraventriküler uygulamayla etkilerinin karşılaştırılması.

Nurcan Kızılcık1, Erhan Çelikoğlu2, Taha Keleştemur1, Özge Köner1, Merşh İş2, Sevgi Bilgen1, Ayçiçek Çeçen2, Bayram Yılmaz1
1Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji A.d.
2Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Difüz beyin hasarı travmada en yaygın karşılaşılan sorunlardan biridir ve artmış kafa içi basıncı vasıtasıyla morbidite ve mortalite yol açar. Çalışmamızın amacı, sıçanlarda magnezyum sülfat ve hipertonik salinin difüz beyin hasarı üzerine etkisini karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda 250-300 gr ağırlığında on sekiz erkek Sprague-Dawley sıçan kullanıldı. Sıçanlar randomize olarak travma (kontrol), travma + magnezyum ve travma + hipertonik salin olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Travmatik beyin hasarı modifiye Feeney kafa travması modeli ile oluşturuldu. Sırasıyla gruplara 10 mcL izotonik, magnezyum sülfat ve hipertonik salin tek doz, intraventriküler uygulanmıştır. Sıçanlar travmadan 24 saat sonra dekapite edildi. Beyinleri hemen diseke edildi ve histopatolojik deneyler için -80ºC kuru buz ile saklandı.
BULGULAR: Hasarlı nöron sayısı hem kontrol hem de hipertonik salin grubunda anlamlı olarak yüksekti. (p = 0.001, p = 0.008) Ancak, hipertonik salin ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark yoktu, magnezyum grubunda anlamlı olarak daha düşüktü (p< 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: İntraventriküler magnezyum uygulaması bu çalışmada sıçanlardaki travmatik beyin hasarı modelinde, hasarlı nöronların sayısını azaltmada etkili bulunmuştur. Bu sonuçlar ileri prospektif çalışmalarda travmatik beyin hasarı olan hastaların tedavisinde magnezyum kullanımının değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: travmatik beyin hasarı, hipertonik salin, magnezyum sülfat


Comparative effects of intraventricular magnesium sulfate and hypertonic saline on cerebral injury in rats.

Nurcan Kızılcık1, Erhan Çelikoğlu2, Taha Keleştemur1, Özge Köner1, Merşh İş2, Sevgi Bilgen1, Ayçiçek Çeçen2, Bayram Yılmaz1
1Department Of Anesthesiology, Yeditepe University School Of Medicine, İstanbul, Turkey
2Fatih Sultan Mehmet Training And Research Hospital Department Of Neurosurgery

INTRODUCTION: Traumatic brain injury is one of the most common problems encountered in, patients with trauma and it leads to morbidity and mortality via increased intracranial pressure. The aim of the study was to compare the of magnesium sulfate and hypertonic saline on cerebral injury in rats.
METHODS: Eighteen male Sprague-Dawley rats weighing 250–300 g were randomly and equally divided into trauma (control), trauma+magnesium, and trauma+hypertonic saline groups. Traumatic brain injury was induced by modified Feeney head trauma model. A single dose of 10 µL isotonic saline, magnesium sulphate or hypertonic saline was applied intraventricularly into the control, magnesium, and hypertonic saline groups, respectively. Rats were sacrificed and decapitated 24 hours after the head trauma. Brains were dissected immediately and were put on dry ice and stored at -80ºC for histopathological experiments.
RESULTS: The number of injured neurons was significantly lower in magnesium group than both control and hypertonic saline groups (p=0.001, p=0.008 respectively) However, the number of injured neurons did not show significant difference between hypertonic saline and control groups (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Intraventricular magnesium but not hypertonic saline, is effective in reducing the number of the injured neurons in rat traumatic brain injury model. On this basis, further clinical prospective studies are needed to evaluate the use of magnesium in the management of patients with traumatic brain injury.

Keywords: traumatic brain injury, hypertonic saline, magnesium sulfate


Nurcan Kızılcık, Erhan Çelikoğlu, Taha Keleştemur, Özge Köner, Merşh İş, Sevgi Bilgen, Ayçiçek Çeçen, Bayram Yılmaz. Comparative effects of intraventricular magnesium sulfate and hypertonic saline on cerebral injury in rats.. . 2017; 15(1): 34-38

Sorumlu Yazar: Nurcan Kızılcık, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar