. 2020; 18(1): 41-47

Kritik Covid 19 Hastalarında İL-6 Düzeyleri Ve Diğer İnflamatuar Parametreler İle Akciğer Bilgisayarlı Tomografi Tutulum Skorları Arasında Korelasyon Var Mıdır?

Abdulhalim Karayel1, ASU OZGULTEKIN1, Buket Yağcı2, AHMET SARİ1, Yelda Balık1, sebahat aksaray3, Osman Ekinci1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, ağır-kritik Covid hasta grubunda yoğun bakım başvurusu sırasında IL-6 ve diğer inflamatuar belirteçler ile akciğer BT bulgularının ağırlığının korelasyonunu değerlendirdik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Şüpheli Covid-19 tanısı ile yoğun bakıma yatırılan 90 hasta değerlendirildi ve tanı konulan (PCR, spesifik BT bulgusu veya hikaye-klinik bulgu-laboratuar) ve yatış BT' leri ile IL-6, inflamatuar parametre düzey ölçümleri eksiksiz elde edilen 30 hasta son analize alındı.
Başvuru sırasında çekilen BT bulguları 40 puanlı bir sistem ile değerlendirildi ve yine yoğun bakım yatışı sırasında alınan IL-6, C-reaktif protein, prokalsitonin, lenfosit sayısı ve nötrofil/lenfosit oranları ile karşılaştırıldı.
BULGULAR: Aynı dönemde alınmış olan BT bulguları ile IL-6 seviyeleri arasında bir korelasyon bulunamadı. IL-6 düzeyleri, bakteriyel bir süper enfeksiyonu akla getirir şekilde prokalsitonin ve mortalite oranları ile paralellik gösterdi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda BT bulgularının ağırlığı ile IL-6 düzeylerinin yüksekliği paralellik göstermemiştir. Hücre ölümü, trombotik komplikasyonlar ve alveoler ödem oluşumu ile seyreden Covid-19 pnömonisinde, sitokin fırtınasının rolü ilerleyen çalışmalarla açıklanacaktır.

Anahtar Kelimeler: Covid - 19, BT skoru, IL-6, Yoğun bakım


Do The IL-6 Levels And Other Inflammatory Parameters Corralete With The Lung Computed Tomography Involvement Scores In Critical Covid-19 Patients?

Abdulhalim Karayel1, ASU OZGULTEKIN1, Buket Yağcı2, AHMET SARİ1, Yelda Balık1, sebahat aksaray3, Osman Ekinci1
1Health Sciences University Haydarpasa Numune Training And Research Hospital, Anesthesiology And Reanimation Department, Istanbul
2Health Sciences University Haydarpasa Numune Training And Research Hospital, Department Of Radiology, Istanbul
3Health Sciences University Haydarpasa Numune Training And Research Hospital, Medical Microbiology Department, Istanbul

INTRODUCTION: In this retrospective study, we assessed if the admission levels of IL-6 levels and other inflammatory parameters corralate with the extension of lung involvement on CT in severe-critical Covid patients.
METHODS: 90 patients with the diagnosis of Covid-19 in the intensive care unit (ICU) were included and finally 30 patients who were diagnosed as Covid -19 (PCR, CT or history-clinical presentation - laboratory), and also whose BT and IL-6 inflamatory parameter results could be obtained were finally analysed.
Admission CT scan findings were analysed according to a 40 point system, and compared to the admission levels of plasma IL-6 as well as c-reactive protein, procalcitonin, lymphocyte and neutrophyl/lymphocyte ratios.

RESULTS: No correlation was found between the levels of IL-6 and CT scores taken in the same time period. IL-6 levels were corraleted with the procalsitonin levels and mortality rate ssuggesting that the bacterial infections were supervened on the clinical scene of these patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, we could not show any correlation between the CT scores and elevation of IL-6 levels. The role of cytokine storm in Covid-19 pneumonia, that manifests with cell death, trombotic sequences and alveolar edema, might be explained by the ongoing studies.

Keywords: Covid - 19, CT score, IL-6, Intensive care


Abdulhalim Karayel, ASU OZGULTEKIN, Buket Yağcı, AHMET SARİ, Yelda Balık, sebahat aksaray, Osman Ekinci. Do The IL-6 Levels And Other Inflammatory Parameters Corralete With The Lung Computed Tomography Involvement Scores In Critical Covid-19 Patients?. . 2020; 18(1): 41-47

Sorumlu Yazar: Abdulhalim Karayel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar