. 2021; 19(4): 196-199

Arı Sokmasına Bağlı Ensefalit ve Toksik Hepatit: Alışılmadık Bir Olgu Sunumu

Özlem Önder1, Ahmet Hamdi AKTAN2
1Fethiye Devlet Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Muğla
2Fethiye Devlet Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Muğla

Arı sokması, dünya çapında görülen ciddi bir tıbbi durumdur. Arı sokması sonrası gelişen çeşitli klinik tablolar tanımlanmıştır. Lokal alerjik reaksiyonlar daha yaygındır ve birkaç saat içinde yumuşak dokuda ağrı, kızarıklık ve şişmeye neden olabilir. Nadiren ölüme yol açabilen ciddi nörolojik defisitler bildirilmiştir. Literatürde bildirildiği üzere nörolojik semptomların başlangıcı 30 saniye ile 96 saat arasında değişmektedir. Burada, birden çok arı sokmasına bağlı gelişen alerjik ensefalit ve toksik hepatit ile başvuran 48 yaşında bir erkek hastayı bildiriyoruz.

Anahtar Kelimeler: arı sokması, arı zehiri, ensefalit


Encephalitis And Toxic Hepatitis Following Bee Sting: An Unusual Case Report

Özlem Önder1, Ahmet Hamdi AKTAN2
1Neurology Department, Fethiye State Hospital, Mugla, Turkey
2Internal Medicine Department, Fethiye State Hospital, Mugla, Turkey

A bee sting can be a serious medical condition seen worldwide. Various clinical manifestations after bee sting were described elsewhere. The local allergic reactions are more common, which can cause pain, redness, and swelling of the soft tissue within a few hours. Severe neurological deficits which can lead to death rarely have been reported. The onset of neurological symptoms varies from 30 seconds to 96 hours as reported in literature. Here, we report a 48-year-old man presented with allergic encephalitis and toxic hepatitis due to multiple bee stings.

Keywords: bee sting, bee venom, encephalitis


Özlem Önder, Ahmet Hamdi AKTAN. Encephalitis And Toxic Hepatitis Following Bee Sting: An Unusual Case Report. . 2021; 19(4): 196-199

Sorumlu Yazar: Özlem Önder, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar