. 2023; 21(1): 8-15

Cerrahi yoğun bakım hastalarının ağrılı işlemler sırasında ağrı davranışları ve fizyolojik parametreleri

Yeliz Surme1, Hatice Yüceler Kaçmaz1, Özlem Ceyhan2, İlker Yılmaz1
1Erciyes Üniversitesİ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Cerrahi hastalıkları hemşireliği anabilim dalı, Kayseri
2Erciyes Üniversitesİ Sağlık Bilimleri Fakültesi, İç hastalıkları hemşireliği anabilim dalı, Kayseri

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada cerrahi yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatörde takip edilen hastaların ağrı davranışları ve fizyolojik parametrelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma 176 hasta ile tanımlayıcı ve gözlemsel olarak yapılmıştır. Veri toplamak için tanıtıcı bilgi formu, fizyolojik parametreler takip formu, Davranışsal Ağrı Ölçeği ve Ramsey sedasyon skalası kullanıldı. Tanımlayıcı istatistikler, tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans, Friedman analizi, Posthoc Bonferroni analizi, Tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis analizi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır.
BULGULAR: Aspirasyon, yara bakımı ve pozisyon değişikliği sırasında ortalama arter basıncı, nabız ve davranışsal ağrı ölçeği skorlarının arttığı (p <0.001) ve oksijen satürasyonunun azaldığı saptanmıştır (p <0.001).Ayrıca yara bakımı sırasında davranışsal ağrı ölçeği puan ortalaması ile ortalama arter basıncı ve nabız arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuşken (sırasıyla r=0.447; p=0.001, r=0.306; p=0.033), aspirasyon sırasında sadece oksijen saturasyonu ile davranışsal ağrı ölçeği puan ortalaması arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=-0.389; p=0.000).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Mekanik ventilatördeki hastaların aspirasyon, pozisyon değişikliği ve yara bakımı işlemleri sırasında ağrı yaşadıkları belirlendi. Ağrıya verilen yaşamsal belirtiler ve davranışsal belirtiler birlikte değerlendirilmeli, nonfarmakolojik ve farmakolojik yöntemlerle ağrı giderilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, Ağrı, Ağrılı işlem, Ağrı değerlendirmesi, Fizyolojik parametreler


Pain behaviors and physiological parameters during painful procedures in surgical intensive care patients.

Yeliz Surme1, Hatice Yüceler Kaçmaz1, Özlem Ceyhan2, İlker Yılmaz1
1Erciyes University Faculty of Health Sciences, Department of Surgical Nursing, Kayseri
2Erciyes University Faculty of Health Sciences, Department of Internal Disease Nursing, Kayseri

INTRODUCTION: This study aimed to evaluate the pain behavior and physiological parameters of in patients followed up on mechanical ventilation support in the surgical intensive care unit.


METHODS: This study was conducted descriptively and observationally with 176 patients. Introductory information form, physiological parameters follow-up form, Behavioral Pain Scale (BPS), and Ramsey sedation scale were used to collect data. Descriptive statistics, two-way variance in repeated measures, Friedman analysis, Post-hoc Bonferroni analysis, One-way variance analysis, Kruskal Wallis analysis, and Spearman correlation analysis were used.
RESULTS: The mean arterial pressure (MAP), heart rate and mean BPS scores increased (p <0.001), and oxygen saturation decreased during aspiration, wound care, and position change (p <0.001).In addition, while a significant positive correlation was found between BPS and MAP and heart rate during wound care (r = 0.447; p = 0.001, r = 0.306; p = 0.033), a significant negative correlation was found between oxygen saturation and BPS during aspiration (r = -0.389; p = 0.000).
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was determined that patients followed up on mechanical ventilation support experienced pain during aspiration, position change, and wound care procedures. Vital signs and behavioral symptoms given to pain should be evaluated together and relieve pain with non-pharmacological and pharmacological methods.

Keywords: Intensive care, Pain, Painful procedure, Pain assessment, Physiological parameters


Yeliz Surme, Hatice Yüceler Kaçmaz, Özlem Ceyhan, İlker Yılmaz. Pain behaviors and physiological parameters during painful procedures in surgical intensive care patients.. . 2023; 21(1): 8-15

Sorumlu Yazar: Yeliz Surme, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar