. 2023; 21(4): 297-305

Yoğun Bakım Hemşirelerinin Koronafobi, İş Doyumu ve Bitkinlik Düzeyleri: Kesitsel ve Korelasyonel Bir Çalışma

Azime Bulut1, Emel Bahadır Yılmaz2, Arzu Yüksel3
1Giresun Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anestezi Ve Reanimasyon Abd, Giresun.
2Giresun Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Psikiyatri Hemşireliği Abd, Piraziz, Giresun.
3Aksaray Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Psikiyatri Hemşireliği Abd, Aksaray.

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, yoğun bakım hemşirelerinin koronafobi, iş doyumu ve bitkinlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu kesitsel ve ilişkisel araştırma, 106 yoğun bakım hemşiresi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak COVID-19 Fobi Ölçeği, Ruh Sağlığı Sürekliliği-Kısa Formu ve Hemşire İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır.
BULGULAR: Koronafobi toplam puanı 49,41±12,39, ruh sağlığı sürekliliği toplam puanı 36,57±13,60 ve hemşire iş doyumu toplam puanı 94,28±12,82 bulunmuştur. Koronafobi ile duygusal iyi oluş arasında zayıf bir ilişki bulunmuştur. Koronafobi ile hemşire iş doyumu arasında bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte, ruh sağlığı sürekliliği ile hemşire iş tatmini arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yoğun bakım hemşirelerinin, bitkinlik açısından orta düzeyde bir ruh sağlığı sürekliliğine sahip oldukları belirlenmiştir. Yoğun bakım hemşirelerine boşluk hissini gidermek, konsantrasyon ve motivasyonlarını artırmak, çalışma kapasitelerini geliştirmek için psikososyal destek ve psikolojik danışmanlık verilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hemşire, koronafobi, iş doyumu, bitkinlik


Coronaphobia, Job Satisfaction, and Languishing Levels of Intensive Care Nurses: A Cross-Sectional and Correlational Study

Azime Bulut1, Emel Bahadır Yılmaz2, Arzu Yüksel3
1Giresun University, Faculty Of Medicine, Department Of Anesthesiology And Reanimation, Giresun.
2Giresun University, Faculty Of Health Sciences, Department Of Psychiatric Nursing, Giresun.
3Aksaray University, Faculty Of Health Sciences, Department Of Psychiatric Nursing, Aksaray.

INTRODUCTION: This study aimed to investigate the association between coronaphobia, job satisfaction, and the languishing levels of intensive care nurses.
METHODS: This cross-sectional and correlational study was conducted with 106 intensive care nurses. The COVID-19 Phobia Scale, Mental Health Continuum-Short Form, and Nurse Job Satisfaction Scale were used for data collection.
RESULTS: The total score of coronaphobia was 49.41±12.39, 36.57±13.60 for the mental health continuum, and 94.28±12.82 for nurse job satisfaction. There was a weak correlation between coronaphobia and emotional well-being. There was no relationship between coronaphobia and nurse job satisfaction. However, there was a moderate positive relationship between the mental health continuum and nurse job satisfaction.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Intensive care nurses had a moderate mental health continuum in languishing. Psychosocial support and psychological counseling should be given to intensive care nurses to eliminate the feeling of emptiness, improve their concentration and motivation, and increase their working capacity.

Keywords: Intensive care unit, nurse, coronaphobia, job satisfaction, languishing


Azime Bulut, Emel Bahadır Yılmaz, Arzu Yüksel. Coronaphobia, Job Satisfaction, and Languishing Levels of Intensive Care Nurses: A Cross-Sectional and Correlational Study. . 2023; 21(4): 297-305

Sorumlu Yazar: Emel Bahadır Yılmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar