. 2021; 19(4): 184-191

Yoğun bakım ünitesinde uzun yatış süresi (≥90 gün): Predispozan faktörlerin ve sonuçların retrospektif analizi

Ökkeş Hakan Miniksar1, Hamit Sirri Keten2
1Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı,Yozgat, Türkiye
2Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı, Gaziantep, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada yoğun bakımda çok uzun süre (≥90 gün) yatan hastaların klinik özelliklerini ve sonuçlarını saptayarak yoğun bakımda kalma sürelerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada Ocak 2015 ve Aralık 2018 tarihleri arasında yoğun bakımda 90 gün ve üzeri yatan (n: 98) hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileriyle birlikte klinik özellikleri, sonuçları ve uygulanan ileri tedavi ve prosedürler, elektrolit bozuklukları, enfeksiyon özellikleri kayıt edildi. Hastaların yoğun bakımda yatış süresini etkileyen prediktörler regresyon modeli ile belirlendi.
BULGULAR: Hastaların yaş ortalamasının 70.10±18.55 yıl olduğu ve %77.6’sının hayatını kaybettiği belirlendi. Trakeostomi ve peruktan endoskopik gastrostomi işlemi uygulanan hastalarda ortalama yatış süresi anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.001). Hastalarda en sık ventilatör ilişkili pnömoni (%41.82) ve kan dolaşımı enfeksiyonu (%31.67) atakları görüldü. APACHE II skoru, mekanik ventilatör süresi, kan transfüzyonu sayısı ve hipomagnezemi çok değişkenli regresyon modelinde uzun yatış süresini etkileyen prediktörler olarak belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yoğun bakımda çok uzun süre (≥90 gün) yatan hastalarda; yüksek APACHE II skoru, uzun MV süresi, kan transfüzyonu sayısı ve hipomagnezemi varlığının YB’da uzun yatış süresi için bağımsız risk faktörleri olduğu belirlendi. Bu prediktörlerin daha iyi olası etkilerini göstermek için daha kapsamlı araştırmalar gereklidir.

Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, yatış süresi, risk faktörleri


Long length of stay in the ıntensive care unit (≥90 day): Retrospective analysis of predisposing factors and results

Ökkeş Hakan Miniksar1, Hamit Sirri Keten2
1University of Yozgat Bozok, Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Yozgat, Turkey
2University of Gaziantep, Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Gaziantep, Türkiye

INTRODUCTION: In this study, it was aimed to determine the factors affecting the duration of ICU stay by determining the clinical characteristics and results of patients with a long stay in intensive care (≥90 days).
METHODS: In the study, the files of patients (n: 98) hospitalized in the intensive care unit for 90 days or more between January 2015 and December 2018 were retrospectively analyzed. Clinical characteristics, results, advanced treatments and procedures, electrolyte disturbances, and infection characteristics were recorded together with the demographic data of the patients. The predictors affecting the length of stay in the intensive care unit were determined using the regression model.
RESULTS: It was determined that the mean age of the patients was 70.10 ± 18.55 years and the mortality rate was 77.6%. The mean length of stay was significantly higher in patients who underwent tracheostomy and endoscopic gastrostomy (p <0.001). The most common attacks of infection observed in the patients were ventilator-associated pneumonia (41.82%) and blood stream infections (31.67%). APACHE II score, mechanical ventilator time, number of blood transfusions, and hypomagnesemia were determined as predictors affecting long stay in multivariate regression model.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In patients with a long stay in ICU (90 days); high APACHE II score, long MV duration, number of blood transfusions and hypomagnesemia were determined to be independent risk factors for long stay in ICU. More comprehensive research is required to show the potential effects of these predictors better.

Keywords: Intensive care unit, length of stay, risk factors


Ökkeş Hakan Miniksar, Hamit Sirri Keten. Long length of stay in the ıntensive care unit (≥90 day): Retrospective analysis of predisposing factors and results. . 2021; 19(4): 184-191

Sorumlu Yazar: Ökkeş Hakan Miniksar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar