. 2021; 19(Supplement): 81-86

Kritik Hastalarda COVID-19 İlişkili Bilinç Bozukluğunun Potansiyel Prognostik Faktörlerinin Belirlenmesi

Lerzan Dogan1, Nazire Afsar7, Dilaver Kaya7, Zeynep Tuğçe Sarıkaya6, Canan Akıncı2, Şahika Bolsoy Deveci3, Filiz Tüzüner4, Fatma Elif Gülek5, Bülent Güçyetmez6, Alp Dincer8, Sesin Kocagöz9, Ibrahim Ozkan Akıncı7
1Yoğun Bakım, Acıbadem Altunizade Hastanesi, İstanbul, Türkiye
2Yoğun Bakım, Acıbadem Fulya Hastanesi, İstanbul, Türkiye
3Yoğun Bakım, Acıbadem Maslak Hastanesi, İstanbul, Türkiye
4Yoğun Bakım, Acıbadem Taksim Hastanesi, İstanbul, Türkiye
5Yoğun Bakım, Acıbadem Kozyatağı Hastanesi, İstanbul, Türkiye
6Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.B.D., Acıbadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
7Nöroloji A.B.D., Acıbadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
8Radyoloji A.B.D., Acıbadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
9Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.B.D., Acıbadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: COVID-19’un neden olduğu merkezi sinir sistemi (CNS) tutulumu, artan morbidite ve mortalite ile ilişkili bulunmuştur. Derin sedatize ve mekanik ventilasyon desteği uygulanan yoğun bakım hastalarında nörolojik semptomları değerlendirmek ciddi bir zorluktur, bu nedenle ventilatörden ayırma aşamasına gelene kadar yoğun bakım hekimi bu semptomlardan habersiz kalabilmektedir. Çalışmanın amacı, kritik yoğun bakım hastalarında COVID-19 ilişkili bilinç bozukluğu için potansiyel prognostik prediktörlerin belirlenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma retrospektif, çok merkezli ve gözlemsel olarak dizayn edilmiştir. İstanbul'da beş hastanenin yoğun bakım ünitelerine 11 Mart 2020 ile 18 Eylül 2020 tarihleri ​​arasında kabul edilen COVID-19 hastaları dahil edilmiştir. Hastalar iki grupta değerlendirilmiştir: bilinç bozukluğu olan ve bilinç bozukluğu olmayan hastalar.
BULGULAR: Bilinç bozukluğu olan hastaların yaş ortalaması daha düşük (p = 0,001) ve daha fazla laboratuvar anormalliğine sahip bulunmuştur; ferritin (p = 0.003*), CRP seviyeleri (p = 0.001*), prokalsitonin (p = 0,019*) ve d-dimer (p = 0,001*). Ayrıca bilinç bozukluğu olan 29 hastanın 14'ünde (%48) patolojik MR bulguları tespit edilmiştir.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Yoğun bakımda COVID-19 hastaları nörolojik komplikasyon riskini belirlemek için hiperenflamasyon belirtileri açısından taranmalıdır. Erken tanı ve spesifik tedavinin başlatılması ile daha iyi sonuçlar alınabilecektir.


Anahtar Kelimeler: COVID-19, nörolojik komplikasyon, enflamasyon markerları, hiperenflamasyon


Potential Prognostic Predictors for COVID-19-Related Impaired Consciousness in Critically Ill Patients

Lerzan Dogan1, Nazire Afsar7, Dilaver Kaya7, Zeynep Tuğçe Sarıkaya6, Canan Akıncı2, Şahika Bolsoy Deveci3, Filiz Tüzüner4, Fatma Elif Gülek5, Bülent Güçyetmez6, Alp Dincer8, Sesin Kocagöz9, Ibrahim Ozkan Akıncı7
1Intensive Care, Acibadem Altunizade Hospital, İstanbul, Turkey
2Intensive Care, Acibadem Maslak Hospital, İstanbul, Turkey
3Intensive Care, Acibadem Fulya Hospital, İstanbul, Turkey
4Intensive Care, Acibadem Taksim Hospital, İstanbul, Turkey
5Intensive Care, Acibadem Kozyatagi Hospital, İstanbul, Turkey
6Department of Anesthesiology and Reanimation, Acibadem Mehmet Ali Aydinlar University, Istanbul, Turkey
7Department of Neurology, Acibadem Mehmet Ai Aydinlar University, Istanbul, Turkey
8Department of Radiology, Acibadem Mehmet Ali Aydinlar University, Istanbul, Turkey
9Department of Infectious Disease and Clinical Microbiology, Acibadem Mehmet Ai Aydinlar University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Central nervous system involvement in patients with COVID-19 is associated with increased morbidity and mortality. The assessment of neurological symptoms in critically ill patients who are mechanically ventilated and under deep sedation is challenging, which means doctors could be unaware of such symptoms until patients reach the weaning stage. Thus, the present study sought to identify potential prognostic predictors for COVID-19-related impaired consciousness in critically ill patients.

METHODS: This retrospective, multicenter, observational cohort study was conducted among COVID-19 patients admitted to the intensive care units of five hospitals between March 11, 2020 and September 18, 2020. The patient population was analyzed in two groups: cases with impaired consciousness and cases without impaired consciousness.

RESULTS: The patients with impaired consciousness were found to be significantly younger (p = 0.001) and to exhibit significantly more laboratory abnormalities, such as high ferritin (p = 0.003*), C-reactive protein (p = 0.001*), procalcitonin ( p = 0.019*), and D-dimer (p = 0.001*) levels. In addition, pathological magnetic resonance imaging findings were detected in 14 of the 29 (48%) patients with impaired consciousness.

DISCUSSION AND CONCLUSION: All patients with severe COVID-19 should be screened for signs of hyperinflammation due to the associated risk of neurological complications. The early detection of at-risk cases and the prompt initiation of specific treatment should result in better disease outcomes.


Keywords: COVID-19, neurologic complications, inflammatory markers, hyperinflammation


Lerzan Dogan, Nazire Afsar, Dilaver Kaya, Zeynep Tuğçe Sarıkaya, Canan Akıncı, Şahika Bolsoy Deveci, Filiz Tüzüner, Fatma Elif Gülek, Bülent Güçyetmez, Alp Dincer, Sesin Kocagöz, Ibrahim Ozkan Akıncı. Potential Prognostic Predictors for COVID-19-Related Impaired Consciousness in Critically Ill Patients. . 2021; 19(Supplement): 81-86

Sorumlu Yazar: Lerzan Dogan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar