. 2021; 19(3): 105-110

Septik Hastaların Tedavisinde Polifarmasinin ve İlaç Etkileşimlerinin Değerlendirilmesi

Nursel Sürmelioğlu1, Kutay Demirkan2
1Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı, Adana
2Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Sepsis ve septik şokun kapsamlı etkene yönelik ve destek tedavileri polifarmasiye yol açtığından ilaç etkileşim riski artmaktadır. Bu çalışmada, sepsis ve septik şok tanısı almış hastaların tedavilerinde polifarmasinin, potansiyel ilaç etkileşimlerinin ve ilaç etkileşimlerine yönelik yapılan öneriler doğrultusunda hekimlerin müdahalelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Prospektif ve kesitsel olarak bir üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde yürütülen bu çalışmada, sepsis ve septik şok tanısı almış hastaların tedavilerinde, klinik eczacı tarafından tespit edilen ilaç etkileşimleri ve bu etkileşimlere yönelik yapılan öneriler değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Dahil edilen 65 hastanın (%67,7 erkek) sepsis veya septik şok tanısı aldıklarında reçete edilen ortalama ilaç sayısının 8,69±2,12 olduğu ve 161 ilaç-ilaç etkileşimi saptanmıştır. Bunlardan klinik eczacının değerlendirmesi sonucu %78,9’u antimikrobiyallerden (özellikle klaritromisin, %31,6) kaynaklanan klinik açıdan anlamlı olan 19’una (%11,8) yönelik öneride bulunulmuştur. İlaç etkileşimlerine yönelik tüm öneriler hekimler tarafından kabul edilip uygulanmıştır. İlaç sayısı arttıkça etkileşim sayısının anlamlı şekilde arttığı (r=0,475; p<0,05) ve tedavide ≥7 ilaç varlığında, klinik açıdan anlamlı ve müdahale gerektiren 1 etkileşimin ortaya çıktığı saptanıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tedavide yer alan ilaç sayısı ile potansiyel ilaç etkileşim riski arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Septik hastalarda sık rastlanan polifarmasi ve ilaç etkileşimlerinin klinisyenler tarafından dikkate alınması ve ilaç etkileşimlerinin yönetiminde klinik eczacıların katkısı önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Sepsis, septik şok, polifarmasi, ilaç etkileşimi


Evaluation of Polypharmacy and Drug Interactions in the Treatment of Septic Patients

Nursel Sürmelioğlu1, Kutay Demirkan2
1Department of Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Çukurova University, Adana, Turkey
2Department of Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Hacettepe University, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Comprehensive and supportive therapies of sepsis and septic-shock (SSS) cause polypharmacy and increased risk of drug-interactions. This study was aimed to evaluate the polypharmacy, potential drug-interactions and the clinical-pharmacist’s interventions on drug-interactions in patients diagnosed with SSS.
METHODS: In this prospective, cross-sectional study that was conducted in intensive care units of an university hospital, drug-interactions and the clinical-pharmacist’s interventions on these interactions were evaluated for the patients diagnosed with SSS.
RESULTS: The mean number of drugs in the treatment of the 65 patients (67.7% male) included in the study was 8.69±2.12 and 161 drug-interactions were detected. After assessment of these drug-interactions according to their clinical-significance, interventions were made for 19 of them (11.8%). Of those, 78.9% were antimicrobials-related (especially clarithromycin, 31.6%). All interventions were accepted and fully implemented by-physicians. The number of drug-interactions were increased with the increase in the number of drug-use (r=0,475; p<0,05). One clinically-significant interaction that required intervention was detected in the presence of 7-drugs in treatment.
DISCUSSION AND CONCLUSION: A positive-relationship between the number of drug-use and the risk of drug-interactions was detected. Due to polypharmacy and drug-interactions are common in septic patients, awareness of clinicians and involvement of clinical-pharmacists are important in drug-interaction management.

Keywords: Sepsis, septic shock, polypharmacy, drug interaction


Nursel Sürmelioğlu, Kutay Demirkan. Evaluation of Polypharmacy and Drug Interactions in the Treatment of Septic Patients. . 2021; 19(3): 105-110

Sorumlu Yazar: Nursel Sürmelioğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar