. 2024; 22(2): 144-149

COVID-19 Hastalarında Yoğun Bakım Ünitesi Kabulündeki Antitrombin Seviyelerinin Prognostik Önemi

İlkay Anaklı1, MERT CANBAZ1, özlem polat1, Yildirim Han Ozdemir2, Perihan Ergin Ozcan1, günseli orhun1, Mine Sezgin3, FIGEN ESEN1
1İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Massachusetts Chan Üniveristesi, Tıp Fakültesi, Worcester, United States Of America
3İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Aşırı inflamasyona bağlı hiperkoagülopati, koronavirüs hastalığı-19 (COVID-19) hastalarında mortalite ve organ yetmezliğinden sorumlu olabilir. Anormal pıhtılaşma profilleri, kötü sonlanımlarla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul edilen kritik COVID-19 hastalarında antitrombin (AT) düzeylerinin prognostik değerini değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Dört yüz on kritik COVID-19 hastası retrospektif olarak analiz edildi. Yoğun bakıma yatışta inflamatuar ve konvansiyonel pıhtılaşma parametreleri ile AT aktivite seviyeleri kaydedildi. Hastaların klinik sonuçları değerlendirildi.
BULGULAR: YBÜ kabulündeki AT seviyeleri ölenlerde yaşayanlara göre anlamlı olarak daha düşüktü (%77,9 vs. %82,5; p=0.027). D-dimer değerleri ise ölenlerde yaşayanlara anlamlı olarak daha yüksekti (2775 vs. 1495 µg/L; p<0.001). AT ve D-dimer için kesme değerleri sırasıyla %70,5 ve 1585 µg/L olarak bulundu. AT ve D-dimer birlikte analiz edildiğinde, mortalite tahmini sadece D-dimer veya AT'den daha iyi olarak bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Düşük AT seviyeleri, COVID-19 hastalarında yüksek D-dimer seviyeleri ile birlikte ciddi hastalık ve mortalitenin göstergesi olabilir. COVID-19 hastalarında AT eksikliğini teşhis etmek ve yönetmek hayatta kalmak için faydalı olabilir. Bu nedenle, AT seviyesi ölçümleri rutin laboratuvar araştırması paneline dahil edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: antitrombin, COVID-19, d-dimer, hiperkoagülopati, mortalite


The prognostic value of antithrombin levels in COVID-19 patients on intensive care unit admission

İlkay Anaklı1, MERT CANBAZ1, özlem polat1, Yildirim Han Ozdemir2, Perihan Ergin Ozcan1, günseli orhun1, Mine Sezgin3, FIGEN ESEN1
1Department Of Anesthesiology and Intensive Care, Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Istanbul, Turkey
2Medical Faculty, University Of Massachusetts Chan Medical School
3Department of Neurology, Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Hypercoagulopathy related to hyperinflammation may be responsible for mortality and organ failure in coronavirus disease-19 (COVID-19) patients. Abnormal coagulation profiles were associated with poor outcomes. In this study, we aimed to evaluate the prognostic value of antithrombin (AT) levels in critically ill COVID-19 patients on the intensive care unit (ICU) admission.
METHODS: Four hundred ten critically ill COVID-19 patients were retrospectively analyzed. Inflammatory and conventional coagulation parameters as well as AT activity levels were recorded on the ICU admission. The clinical outcomes of patients were analyzed.
RESULTS: AT levels on the ICU admission were significantly lower in non-survivors than survivors (77,9% vs. 82,5%; p=0.027). Besides AT, D-dimer values of non-survivors were significantly higher than survivors (2775 vs. 1495 µg/L; p<0.001). The cutoff levels for AT and D-dimer were 70,5% and 1585 µg/L, respectively. When AT and D-dimer were analyzed together, mortality estimation was better than only D-dimer or AT.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Low AT levels may be indicative of severe disease and mortality together with high D-dimer levels in COVID-19 patients. Diagnosing and managing AT deficiency in COVID-19 patients could be beneficial for survival. So AT level measurements should be included in the routine panel of laboratory investigation.

Keywords: antithrombin, COVID-19, d-dimer, hypercoagulopathy, mortality


İlkay Anaklı, MERT CANBAZ, özlem polat, Yildirim Han Ozdemir, Perihan Ergin Ozcan, günseli orhun, Mine Sezgin, FIGEN ESEN. The prognostic value of antithrombin levels in COVID-19 patients on intensive care unit admission. . 2024; 22(2): 144-149

Sorumlu Yazar: İlkay Anaklı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar