. 2021; 19(Supplement): 54-61

Coronovirus 2019 nedeniyle yoğun bakım ünitesinde yatan kritik hastalarda mortaliteye etki eden faktörler

Osman Uzundere, Cem Kıvılcım Kaçar, Meral Erdal Erbatur, Mehmet Salih Gül, Mesut Akgündüz, Zeki Korhan, Ömer Can
TC Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diyarbakır, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada yoğun bakım ünitesinde yatan kritik coronavirus disease 2019 (COVID-19) hastalarını demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri açısından karşılaştırıp mortaliteye etkili olan faktörleri saptamayı amaçladık.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 22 Mart 2020 ve 01 Eylül 2020 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesinde COVID-19 nedeniyle yatan 445 hasta dahil edildi. Hastalar yoğun bakım ünitesinde takipleri sırasında mortalite gelişmeyenler ve mortalite gelişenler olarak iki gruba ayrılıp demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri açısından karşılaştırıldı ve mortaliteye etki eden faktörler saptanmaya çalışıldı.
BULGULAR: İleri yaş, yoğun bakım ünitesine ilk yatıştaki yüksek Kidney Disease: Improving Global Outcome (KDIGO) evresi ve Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) skorları, yüksek nötrofil lenfosit oranı, yüksek D-dimer düzeyleri düşük bikarbonat (HCO3) değerleri, yüksek laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyleri ve yüksek kreatinin düzeyleri yoğun bakım ünitesinde yatan kritik COVID-19 hastalarında mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Özellikle yoğun bakım ünitesine başvuru esnasındaki KDIGO evresiyle mortalite arasındaki ilişki dikkat çekiciydi. KDIGO Evre 1’de olan hastalar için 5.23 kat; Evre 2’ de olanlar için 7.07 kat; Evre 3’te olanlar için ise 33.98 kat artmış mortalite riski olduğu saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yoğun bakım ünitesinde yatan kritik COVID-19 hastalarında yaş, ilk yatıştaki KDIGO ve SOFA skorları, nötrofil lenfosit oranı, D-dimer, HCO3, LDH ve kreatinin mortalite için bağımsız risk faktörleridir.

Anahtar Kelimeler: Coronavirus disease 2019, Kidney Disease: Improving Global Outcome, mortalite, Sequential Organ Failure Assessment score, yoğun bakım ünitesi


Factors affecting the mortality of critical patients with coronavirus disease 2019 in the intensive care unit

Osman Uzundere, Cem Kıvılcım Kaçar, Meral Erdal Erbatur, Mehmet Salih Gül, Mesut Akgündüz, Zeki Korhan, Ömer Can
TR HSU Diyarbakır Gazi Yaşargil TRH, Department Of Anesthesiology And Reanimation, Diyarbakır, Turkey

INTRODUCTION: In this study, we tried to determine the factors that are effective for mortality in critical coronavirus disease 2019 (COVID-19) patients in intensive care unit.
METHODS: Overall, 445 patients hospitalized in intensive care unit due to COVID-19 were included. Patients were divided into two groups—those who survived and those who died during intensive care unit follow-up—and compared in terms of demographic, clinical, and laboratory characteristics; the factors affecting mortality were determined.
RESULTS: Older age, high Kidney Disease: Improving Global Outcome (KDIGO) stage and Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) scores at first admission to intensive care unit, high neutrophil/lymphocyte ratio, high D-dimer levels, low bicarbonate (HCO3) values, and high lactate dehydrogenase (LDH) and creatinine levels were determined as independent risk factors for mortality in critical patients with COVID-19 hospitalized in intensive care unit. Particularly, a substantial relationship was observed between the KDIGO stage and mortality during admission to intensive care unit.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Age, KDIGO stage and SOFA scores at first admission, neutrophil/lymphocyte ratio, and D-dimer, HCO3, LDH, and creatinine levels were independent risk factors for mortality in critical patients with COVID-19 hospitalized in intensive care unit.

Keywords: Coronavirus disease 2019, intensive care unit, Kidney Disease: Improving Global Outcome, mortality, Sequential Organ Failure Assessment score


Osman Uzundere, Cem Kıvılcım Kaçar, Meral Erdal Erbatur, Mehmet Salih Gül, Mesut Akgündüz, Zeki Korhan, Ömer Can. Factors affecting the mortality of critical patients with coronavirus disease 2019 in the intensive care unit. . 2021; 19(Supplement): 54-61

Sorumlu Yazar: Osman Uzundere, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar