. 2022; 20(Supplement): 39-47

Kovid 19 olgularında BT ile değerlendirilen kardiovasküler ve metabolik risk faktörleri

Esra Meltem Kayahan Ulu1, Özlem Terzi2
1Medikalpark Samsun Hastanesi, Radyoloji Bölümü
2Ondokuz Mayıs Üniveristesi, Halk Sağlığı Bölümü

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı Kovid 19 olgularında risk faktörü olabilecek toraks bilgisayarlı tomografi (BT)tetkiki ile değerlendirilen bazı ölçülebilen parametrelerin dökümente edilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak Kovid 19 olgularını inceledik ve 3 grup oluşturduk. Grup 1 olgular Kovid 19 pnömonisi nedeni ile normal servislerde veya evde tedavi olan olgular, grup 2 olgular Kovid 19 pnömonisi olan yoğun bakım ünitesine (YBÜ) alınan ve yaşayan olgular, grup 3 olgular ise Kovid 19 pnömonisi sonrası eks olan olgulardır. BT tetkikinde aorta (A) ve pulmoner arter (P) çapı, PA/A oranı, kardiotorasik oran (KTO), yağ kas oranı (YKO), paraspinal kas densitesi gibi Kovid 19 enfeksiyonu için risk olarak kabul edilen parametreleri değerlendirdik.
BULGULAR: Olguların ortanca yaşı 67 idi (Q1: 58-Q3: 75). Olguların % 60,6'sı (n=143) erkek olgulardı. Multivariate analizde KTO, erkek ve bayan olgular için YBÜ'ne başvuruda tespit edilen tek risk faktörü idi. Ek olarak Kovid 19'lu erkek olgularda KTÖ ölüm riski ile ilişkili olarak bulunan tek parametre idi. Tüm olgularda PA çapı normalden daha yüksek bulundu. Diğer incelenen parametrelerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: KTO, Kovid 19 olgularının değerlendirilmesinde potansiyel bir risk faktörüdür. PA çapı tüm olgularda yüksek olup akciğer inflamasyonunun bir bulgusu olabilir.

Anahtar Kelimeler: BT, Kovid 19, metabolik


CT measured cardiovascular and metabolic risk factors in patients with Covid 19 infections

Esra Meltem Kayahan Ulu1, Özlem Terzi2
1Medicalpark Samsun Hospital, Department of Radiology
2Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Public Health

INTRODUCTION: The aim of this study is to document some measurable thoracic computerised tomography (CT) parameters investigated as a risk factor for prognosis in patients in Covid 19.
METHODS: We retrospectively analysed the patients with Covid 19 infection in three groups. Group 1 patients were the patients that were treated in the inpatient clinic or at home for Covid 19 pneumonia, group 2 patients consisted of patients that survived after treatment for Covid 19 pneumonia in ICU (intensive care unit), group 3 patients consisted of patients that expired during treatment for Covid 19 pneumonia in ICU. We evaluated the diameter of the aorta (A) and pulmonary artery (PA), PA/A ratio, cardiothoracic ratio (CTR), the fat to muscle ratio (FMR), and paraspinal muscle density (PMD) as CT parameters evaluated as risk factors for Covid 19 infection.
RESULTS: The median age of all patients was 67 (Q1: 58-Q3: 75) and 60,6 % (n=143) of the patients were male. The CTR was the only parameter for admission to ICU found statistically significant in multivariate analysis for both men and woman. Additionally, it was an only significant risk factor in death for man with Covid 19 infection. Altough not statistically significant, the diameter of PA was found to be high in all groups. The other parameters evaluated did not give statistically significant results between groups.
DISCUSSION AND CONCLUSION: CTR may be taken into consideration as a potential risk factor in the evaluation of the patients with Covid 19 infection. The diameter of PA is found higher in all groups so it might be an indicator of inflammation of lungs.

Keywords: CT, Covid 19, metabolic


Esra Meltem Kayahan Ulu, Özlem Terzi. CT measured cardiovascular and metabolic risk factors in patients with Covid 19 infections. . 2022; 20(Supplement): 39-47

Sorumlu Yazar: Esra Meltem Kayahan Ulu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar