. 2021; 19(3): 144-147

Kirpi Balığı Yedikten Sonra Gelişen Parestezi Olgusu

Mehmet Murat Çelik1, Levent Özdemir2, Nazlı Deniz Ateş3, Resul Akyol1, Hakan Karabay1, Adem Çiftci1, Ömer Faruk Çelik4
1Dörtyol Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği, Dörtyol, Hatay
2Dörtyol Devlet Hastanesi, Gögüs Hastalıkları Kliniği, Dörtyol, Hatay
3Tarsus Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği, Tarsus, Mersin
4Sanko Üniversite Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Kliniği, Gaziantep

Balon balığı tüm dünyada kirpi balığı, küre balığı, kurbağa balığı gibi isimlerle adlandırılan Tetrodontiformes ailesine ait bir balık türüdür. Bu balığın tüketimi ile oluşan intoksikasyon Tetrodotoksin (TTX) adı verilen bir tür nörotoksin tarafından gelişir. Daha çok Güneydoğu Asya kıyılarında, Tayvan ve Japonya’da görülmesine rağmen son yıllarda Akdeniz kıyı ülkelerinde de rastlanan nadir görülen bir intoksikasyon türüdür. Balon balıklarının tüm türleri toksik değildir ve bazıları sadece hafif zehir içerir. Bugüne kadar yaklaşık 28 TTX analogu kaydedilmiş ve bazıları deniz organizmalarında tespit edilmiştir. Ayrıca toksisitesi cinsiyet, mevsim ve coğrafik bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. TTX insanlarda, uyarılabilir hücre zarında sodyum kanalını bloke ederek dil ve dudaklarda uyuşma, baş dönmesi, kusma, ekstremitelerde karıncalanma ve uyuşma, taşikardi, hipotansiyon ve paraliziye neden olmaktadır. Bu olgu sunumunun amacı, TTX ‘e maruz kalan insanlar için oluşabilecek riskler, toksisite ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunmaktır.

Anahtar Kelimeler: kirpi balığı zehirlenmesi, tetrodotoksin, intoksikasyon, parestezi


The Case of Paresthesia Developing After Eating Puffer Fish

Mehmet Murat Çelik1, Levent Özdemir2, Nazlı Deniz Ateş3, Resul Akyol1, Hakan Karabay1, Adem Çiftci1, Ömer Faruk Çelik4
1Dörtyol State Hospital, Anesthesiology And Reanimation Clinic, Dörtyol, Hatay
2Dörtyol State Hospital, Chest Diseases Clinic, Dörtyol, Hatay
3Tarsus State Hospital, Anesthesiology And Reanimation Clinic, Tarsus, Mersin
4Sanko University Hospital, Physical Medicine And Rehabilitation Clinic, Gaziantep

Puffer fish is a species of fish belonging to the Tetrodontiformes family, named by names such as ballfish, globe fish, and toadfish all over the world. Intoxication caused by consumption of this fish is developed by a type of neurotoxin called tetrodotoxin (TTX). It is a rare type of intoxication found in the Mediterranean coastal countries in recent years, although it has been seen mostly in Southeast Asian coasts, Taiwan and Japan. Not all species of porcupine fish are toxic, and some contain only mild venom. About 28 TTX analogues have been recorded to date, and some have been identified in marine organisms. In addition, its toxicity varies according to sex, seasons and geographic regions. TTX in humans by blocking sodium channels in the cell membrane inducible numbness in tongue and lips, dizziness, vomiting, tingling and numbness in the extremities, tachycardia, hypotension, and paralysis. The purpose of this case report is to provide information about the risks, toxicity and treatment methods that may occur for people exposed to TTX.

Keywords: puffer fish poisoning, tetrodotoxin, intoxication, paraesthesia


Mehmet Murat Çelik, Levent Özdemir, Nazlı Deniz Ateş, Resul Akyol, Hakan Karabay, Adem Çiftci, Ömer Faruk Çelik. The Case of Paresthesia Developing After Eating Puffer Fish. . 2021; 19(3): 144-147

Sorumlu Yazar: Mehmet Murat Çelik, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar