. 2020; 18(4): 171-180

Kardiyopulmoner resüsitasyona tanık olan aile üyelerinin tercihleri ve deneyimleri: Sistematik derleme

PELİN KARAÇAY1, Özlem Doğu2
1Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
2Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Özet
Amaç: Bu sistematik derlemenin amacı, kardiyopulmoner resüsitasyona tanık olan aile üyelerinin tercihlerini ve deneyimlerini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Cochrane, JBI, Ovid, PubMed, Scopus ve Web of Science elektronik veri tabanlarında taramalar yapıldı. Sistematik incelemeye 2013-2018 yılları arasında yetişkin hastalar ve aile üyeleri ile yürütülen ve hakemli dergilerde İngilizce olarak yayınlanan çalışmalar dahil edildi. Kapsama alınan makaleler araştırmacılar tarafından bağımsız olarak özetlendi ve fikir birliği sağlandı.
Bulgular: Toplam dokuz çalışma dahil edildi. Aile üyeleri kardiyopulmoner resüsitasyona tanık olmak istemekte ve bu karara sağlık profesyonelleri tarafından saygı gösterilmesini beklemektedirler. Sınırlı sayıda çalışma olmasına rağmen, kardiyopulmoner resüsitasyona tanık olan aile üyelerinin daha az kaygı, depresyon, travma sonrası stres ve keder yaşadığı belirlendi.
Sonuç: Kardiyopulmoner resusitasyona tanık olan aile üyelerinin olumlu ve olumsuz deneyimlerini belirlemek için daha fazla karşılaştırmalı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar kelimeler: Aile tanıklı resusistasyon, aile varlığı, aile üyelerinin tercihleri, aile üyelerinin deneyimleri.

Anahtar Kelimeler: Aile tanıklı resusistasyon, aile varlığı, aile üyelerinin tercihleri, aile üyelerinin deneyimleri.


Preferences and experiences of family members witnessing cardiopulmonary resuscitation: A systematic review

PELİN KARAÇAY1, Özlem Doğu2
1Koç University School of Nursing
2Sakarya University Health Science Faculty

Abstract
Objectives: This systematic review aimed to examine the preferences and experiences of family members who had witnessed cardiopulmonary resuscitation.
Material and Methods: Electronic searches of Cochrane, JBI, Ovid, PubMed, Scopus and Web of Science were performed. Studies conducted with adult patients and family members and published in peer-reviewed journals in English between 2013–2018 were included in the study and were summarized by the researchers independently. Then, the summaries were compared, and consensus was established among the researchers.
Results: A total of nine studies were included. Family members expressed they wanted to witness cardiopulmonary resuscitation and expected to have that decision respected by healthcare professionals. Although there were a limited number of studies, family members who had witnessed cardiopulmonary resuscitation experienced less anxiety, depression, post-traumatic stress, and grief.
Conclusion: Further comparison studies are needed to identify the positive and negative experiences of the family members witnessing cardiopulmonary resuscitation.
Keywords: Family witnessed resuscitation, family presence, family members’ preferences, family members’ experiences.

Keywords: Family witnessed resuscitation, family presence, family members’ preferences, family members’ experiences.


PELİN KARAÇAY, Özlem Doğu. Preferences and experiences of family members witnessing cardiopulmonary resuscitation: A systematic review. . 2020; 18(4): 171-180

Sorumlu Yazar: PELİN KARAÇAY, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar