. 2021; 19(Supplement): 87-94

Yeni Tip 2019 Covid (2019- Ncov) ve Covid Dışı Servislerde Çalışan Hekimlerde Anksiyetenin Değerlendirilmesi

Cem Erdoğan1, Sibel Doğan2, RUMEYSA CAKMAK3, OKTAY OLMUSÇELIK4, DENIZ KIZILASLAN1, Bahadır Çiftçi1
1İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul
2İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksek Okulu, İstanbul
3İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Ana Bilim Dalı, İstanbul
4İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma İstanbul’da bir vakıf üniversitesi hastaneler kompleksinde Yeni Tip 2019 Covid (2019- Ncov) ve Covid dışı servislerde çalışan hekimlerde anksiyetenin değerlendirilmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma kapsamına, Covid-19 servislerinde çalışan 50, Covid-19 dışındaki servislerde çalışan 52 hekim alınmıştır. Veri toplama aracı olarak hekimlerin sosyo- demografik ve mesleki bazı özelliklerini içeren anket formu ve durumluk-süreklilik kaygı ölçeği kullanılmıştır. Veriler online anket uygulaması yoluyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine Shapiro- Wilk normallik testi ile bakılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermediği için iki grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarında ise Kruskal- Wallis testi kullanılmıştır. Korelasyon analizinde ise Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır.
BULGULAR: Çalışmamızda Covid servislerinde çalışan hekimlerin durumluluk kaygı puan ortalamalarının, Covid dışı servislerde çalışan hekimlerin kaygı puan ortalamalarından daha yüksek olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0.05) Cinsiyete göre COVİD-19 servisinde çalışan kadın hekimlerin durumluk kaygı puan ortalamalarının erkek hekimlerden daha yüksek ve farkın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Yaş gruplarına göre COVİD-19 servislerinde çalışan 43 yaş ve üzerindeki hekimlerin süreklilik kaygı puan ortalamalarının diğer yaş gruplarındaki hekimlerden daha düşük ve farkın istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (p<0.05). Hem COVİD-19 servislerinde çalışan hekimlerin, hem de COVİD-19 servisleri dışında çalışan hekimlerin durumluk ve süreklilik kaygı ölçeği puan ortalamaları arasında pozitif yönlü kuvvetli ilişki saptanmıştır (p<0.05). Yani durumluk kaygı arttıkça süreklilik kaygı, süreklilik kaygı arttıkça durumluk kaygı da artmaktadır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hekimlerin pandemi koşullarından psikolojik olarak daha fazla etkilenmemesi için, çalışma koşullarının ve özel yaşamlarının göz önünde bulundurularak iş planlamalarının yapılmasının ve psikososyal destek sağlanmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Hekim, COVID-19, Pandemi, Anksiyete


Evaluation of Anxiety in Doctors Working in New Type 2019 Covid (2019- Ncov) and Non-Covid Services

Cem Erdoğan1, Sibel Doğan2, RUMEYSA CAKMAK3, OKTAY OLMUSÇELIK4, DENIZ KIZILASLAN1, Bahadır Çiftçi1
1Department of Anesthesiology and Reanimation, Istanbul Medipol University, İstanbul, Turkey
2Graduate School of Health Sciences, Istanbul Medipol University, Istanbul, Turkey.
3Department of Biochemistry, Istanbul Medipol University, Istanbul, Turkey
4Department of Internal Medicine, Istanbul Medipol University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: This is a descriptive study conducted in a foundation university hospital complex in Istanbul with the aim of evaluating anxiety in physicians working in New Type 2019 Covid (2019- Ncov) and non-Covid services.
METHODS: 50 physicians working in Covid-19 services and 52 physicians working in services other than Covid-19 were included in the study. A questionnaire containing some socio-demographic and occupational characteristics of physicians and a state-trait anxiety scale were used as data collection tools. Data were collected through an online survey application. In the evaluation of the data, it was checked whether the data showed normal distribution or not with the Shapiro-Wilk normality test. Since the data did not show normal distribution, the Mann-Whitney U test was used for comparisons of two groups, and the Kruskal-Wallis test was used for comparisons of more than two groups. In the correlation analysis, Pearson correlation analysis was performed.
RESULTS: In our study, it was determined that the mean state anxiety score of physicians working in Covid-19 services was higher than the mean anxiety score of physicians working in non-Covid services, and the difference was statistically significant (p<0.05). higher than physicians and the difference was statistically significant (p<0.05). According to age groups, the mean trait anxiety scores of physicians aged 43 and over working in COVID-19 services were lower than those of other age groups, and the difference was statistically significant (p<0.05). A strong positive correlation was found between the state and trait anxiety scale mean scores of both the physicians working in the COVID-19 services and the physicians working outside the COVID-19 services (p<0.05). In other words, as trait anxiety increases, trait anxiety increases, and as trait anxiety increases, state anxiety also increases.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We think that it is necessary to make business plans and provide psychosocial support, taking into account their working conditions and private lives, so that physicians are not psychologically affected by the pandemic conditions.

Keywords: Physician, COVID-19, Pandemic, Anxiety


Cem Erdoğan, Sibel Doğan, RUMEYSA CAKMAK, OKTAY OLMUSÇELIK, DENIZ KIZILASLAN, Bahadır Çiftçi. Evaluation of Anxiety in Doctors Working in New Type 2019 Covid (2019- Ncov) and Non-Covid Services. . 2021; 19(Supplement): 87-94

Sorumlu Yazar: Cem Erdoğan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar