Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2022; 28(12): 1723-1730 | DOI: 10.14744/tjtes.2022.31463  

Proksimal femur geometrisinin geriatrik intertrokanterik kırık cerrahisi sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi

Bahri Bozgeyik1, Orhan Büyükbebeci2, Savaş Güner2, Burçin Karslı2, Volkan Kilinçoglu2
1Kadirli Devlet Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, Osmaniye
2Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Gaziantep

AMAÇ: Bu çalışmada amacımız 60 yaş üstü hastalarda femur intertrokanterik kırık cerrahisi sonrası yaşanan komplikasyonlar ve klinik sonuçlar ile literatürde femur proksimal morfolojisini tanımlayan radyolojik indeksler olan Singh Index (SI), Canal Calcar Ratio (CCR), Cortical Thickness İndex (CTI), Canal Flare İndex (CFI) arasındaki ilişkiyi incelemektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: 2015–2019 yılları arasında ameliyat edilen 350 hastanın çalışma verileri geriye dönük olarak değerlendirildi. Çiftlag vidalı proksimal femoral çivileme yapılan ve intraop redüksiyon kalitesi fogagnolo kriterlerine göre iyi olan hastalar çalışma kapsamına alındı. Travma sonrası çekilen xrayler üzerinden ölçümleri yapılan radyolojik indeksler ile ameliyat sonrası komplikasyonlar, Barthel Aktivite İndeksi ve Harris Kalça Skorlaması arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışma kriterlerine uyan 121 hastanın 63’ü kadın (%52.07) ve 58’i (%47.93) erkekti. Ortalama takip süresi 37.09 ay (36–60) olarak değerlendirildi. Hastaların yaşlarına baktığımızda ise; ortalama yaş 79.78 (60–97) idi. Çalışma grubundan 32 hastada (%26.4) en az bir mekanik komplikasyon gelişti. Radyolojik indeksler ve ameliyat sonrası komplikasyonlar arasında anlamlı ilişki kurulamadı (p>0.05). SI ile Harris kalça skorlaması arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). CCR, CTI VE CFI ile Barthel Aktivite İndeksi ve Harris Kalça Skorlaması arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05).
TARTIŞMA: Radyolojik indeksler ile ameliyat sonrası komplikasyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki kurulamamıştır. SI’nin klinik sonuçları etkileyen bir parametre olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Femur, indeks; kalça; kırık; radyolojik; singh.


Evaluation of the effect of proximal femur geometry on results of geriatric intertrochanteric fracture surgery

Bahri Bozgeyik1, Orhan Büyükbebeci2, Savaş Güner2, Burçin Karslı2, Volkan Kilinçoglu2
1Department of Orthopedics and Traumatology, Kadirli State Hospital, Osmaniye-Türkiye
2Department of Orthopedics and Traumatology, Gaziantep University Faculty of Medicine, Gaziantep-Türkiye

BACKGROUND: This study aimed to explore the relationship between the complications and clinical outcomes after intertrochanteric femoral fracture surgery, and the Singh index (SI), canal-calcar ratio (CCR), cortical thickness index (CTI), and canal flare index (CFI) – the radiological indices defining proximal femoral morphology in the literature – among patients over 60 years of age.
METHODS: The data of 350 patients who were operated between 2015 and 2019 were evaluated retrospectively. The study included patients who underwent dual lag screw proximal femoral nailing and had good intraoperative reduction quality according to Fogagnolo’s criteria. The relationships among radiological indices measured on radiographs acquired after trauma, and post-operative complications, Barthel activity index, and Harris hip score (HHS) were assessed statistically.
RESULTS: Among 121 patients who met the study criteria, there were 63 (52.07%) female and 58 (47.93%) male patients. The mean length of follow-up was 37.09 (36–60) months. The patients had a mean age of 79.78 (60–97) years. At least one mechanical complication developed in 32 (26.4%) patients in the study group. No significant relationship could be established between radiological indices and post-operative complications (p>0.05). The relationship between SI and HHS was statistically significant (p<0.05). CCR, CTI, and CFI did not have a statistically significant relationship with and HHS (p>0.05).
CONCLUSION: No statistically significant relationship could be established between radiological indices and post-operative complications. It should be considered that SI may be a parameter that affects clinical outcomes.

Keywords: Femur, fracture; hip; index; radiological; singh.


Bahri Bozgeyik, Orhan Büyükbebeci, Savaş Güner, Burçin Karslı, Volkan Kilinçoglu. Evaluation of the effect of proximal femur geometry on results of geriatric intertrochanteric fracture surgery. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2022; 28(12): 1723-1730

Sorumlu Yazar: Bahri Bozgeyik, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar