. 2017; 23(3): 207-211 | DOI: 10.5505/tjtes.2016.37897  

Efficiency of instant messaging applications in coordination of emergency calls for combat injuries: A pilot study

Sami Eksert1, Mehmet Burak Asik2, Sinan Akay3, Kenan Keklikci4, Fevzi Nuri Aydin5, Mehmet Coban6, Ali Kantemir4, Onur Gungor7, Beyazit Garip8, Mustafa Suphi Turgut9, Kenan Olcay10
1Department of Anesthesiology and Reanimation, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
2Department of Otolaryngology, Head and Neck Surgery, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
3Department of Radiology, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
4Department of Orthopedics and Traumatology, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
5Department of Biochemistry, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
6Department of Infectious Diseases, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
7Department of Pediatrics, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
8Department of Psychiatry, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
9Department of General Surgery, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey
10Department of Eye Diseases, Þýrnak Military Hospital, Þýrnak-Turkey

BACKGROUND: Coordination of an emergency response team is an important determinant of prompt treatment for combat injuries in hospitals. The authors hypothesized that instant messaging applications for smartphones could be appropriate tools for notifying emergency response team members. The objective of this study was to investigate the efficiency of a commercial instant messaging application (WhatsApp, Mountain View, CA) as a communication tool for the emergency team in a level-I trauma center.
METHODS: We retrospectively evaluated the messages in the instant messaging application group that was formed to coordinate responses to patients who suffered from combat injuries and who were transported to our hospital via helicopter during an 8-week period. We evaluated the response times, response time periods during or outside of work hours, and the differences in the response times of doctors, nurses, and technicians among the members of the emergency team to the team leader’s initial message about the patients.
RESULTS: A total of 510 emergency call messages pertaining to 17 combat injury emergency cases were logged. The median time of emergency response was 4.1 minutes, 6 minutes, and 5.3 minutes for doctors, nurses, and the other team members, respectively. The differences in these response times between the groups were statistically significant (p=0.03), with subgroup analyses revealing significant differences between doctors and nurses (p=0.038). However, no statistically significant differences were observed between the doctors and the technicians (p=0.19) or the nurses and the technicians (p=1.0). From the team leader’s perspective, using this application reduced the workload and the time loss, and also encouraged the team.
CONCLUSION: Instant messaging applications for smartphones can be efficient, easy-to-operate, and time-saving communication tools in the transfer of medical information and the coordination of emergency response team members in hospitals.

Keywords: Combat-related injuries, medical informatics, trauma.


Anlýk mesajlaþma uygulamasýnýn harp kaynaklý yaralanmalar için acil iletiþim koordinasyonunda kullaným verimliliði: Pilot çalýþma

Sami Eksert1, Mehmet Burak Asik2, Sinan Akay3, Kenan Keklikci4, Fevzi Nuri Aydin5, Mehmet Coban6, Ali Kantemir4, Onur Gungor7, Beyazit Garip8, Mustafa Suphi Turgut9, Kenan Olcay10
1Þýrnak Asker Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Kliniði, Þýrnak
2Þýrnak Asker Hastanesi Kulak Burun Boðaz ve Baþ-Boyun Cerrahisi Kliniði, Þýrnak
3Þýrnak Asker Hastanesi Radyoloji Kliniði, Þýrnak
4Þýrnak Asker Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniði, Þýrnak
5Þýrnak Asker Hastanesi, Biyokimya Kliniði, Þýrnak
6Þýrnak Asker Hastanesi, Enfeksiyon Hastalýklarý Kliniði, Þýrnak
7Þýrnak Asker Hastanesi, Çocuk Hastalýklarý Kliniði, Þýrnak
8Þýrnak Asker Hastanesi, Psikiyatri Kliniði, Þýrnak
9Þýrnak Asker Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniði, Þýrnak
10Þýrnak Asker Hastanesi, Göz Hastalýklarý Kliniði, Þýrnak

AMAÇ: Acil müdahale ekibi koordinasyonu hastanelerde savaþa baðlý ateþli silah yaralanmalarýnda hýzlý ve etkin tedavinin önemli bir belirleyicisidir. Yazarlar akýllý telefonlar için anlýk mesajlaþma uygulamalarýnýn, acil müdahale ekip üyelerinin iletiþimi için etkin bir araç olarak kullanýlabileceðini düþünmektedir. Bu çalýþmada, seviye 1 travma merkezinde acil ekibi iletiþim aracý olarak ticari bir anlýk mesajlaþma uygulamasýnýn (WhatsApp, Mountain View, CA) etkinliði araþtýldý.
GEREÇ VE YÖNTEM: Sekiz haftalýk süre içinde helikopter ile hastanemize sevk edilen savaþa baðlý ateþli silah yaralanmalarý ile ilgili anlýk mesajlaþma uygulamasý mesaj grubu kuruldu ve bu gruba ait mesajlar deðerlendirildi. Acil ekip lideri tarafýndan yaralý ile ilgili gönderilen ilk bilgi mesajýna acil ekip üyesi olan doktorlar, hemþireler ve teknisyenler tarafýndan verilen ortalama yanýt süreleri ve mesai içi veya mesai dýþýnda ortalama yanýt süreleri deðerlendirildi.
BULGULAR: On yedi çatýþmaya baðlý ateþli silah yaralanmasý olgusuna ile ilgili 510 acil çaðrý mesajý bulunmaktadýr. Ekip üyesi doktor, hemþire ve teknisyenler tarafýndan ilk bilgi mesajýna verilen ortalama yanýt süreleri sýrasýyla 4.1 dakika, 6 dakika ve 5.3 dakika idi. Gruplar arasýnda yanýt süreleri farký (p=0.03) istatistiksel olarak anlamlý idi. Alt grup analizinde ise doktorlar ve hemþireler (p=0.038) arasýnda istatistiksel olarak anlamlý fark mevcuttu. Ancak, doktorlar ve teknisyenler (p=0.19), ya da hemþire ve teknisyenler (p=1.0) arasýnda istatistiksel olarak anlamlý fark saptanmadý. Acil travma ekip liderleri açýsýndan bakýldýðýnda, bu uygulamanýn kullanýmý ile iletiþim için zaman kaybý ve ekip liderinin iþ yükü azaltýlabilmiþtir.
TARTIÞMA: Akýllý telefonlar için anlýk mesajlaþma uygulamalarý, týbbi bilgi transferi ve hastanelerde acil müdahale ekibi üyelerinin koordinasyonu için etkin, kullanýmý kolay ve zaman tasarrufu saðlayan bir iletiþim aracý olabilir.

Anahtar Kelimeler: Ateþli silah yaralanmalarý, medikal iletiþim, travma.


Sami Eksert, Mehmet Burak Asik, Sinan Akay, Kenan Keklikci, Fevzi Nuri Aydin, Mehmet Coban, Ali Kantemir, Onur Gungor, Beyazit Garip, Mustafa Suphi Turgut, Kenan Olcay. Efficiency of instant messaging applications in coordination of emergency calls for combat injuries: A pilot study. . 2017; 23(3): 207-211

Corresponding Author: Mehmet Burak Asik, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar