. Ahead of Print: UTD-31531 | DOI: 10.14744/tjtes.2024.31531  

Prediction Of Anemia With Thoracic Computed Tomography Findings

Zeynep Ayvat Öcal1, Fatoş Dilan Köseoğlu2
1Izmir Bakircay University Cigli Training and Research Hospital Department of Radiology
2Izmir Bakircay University Faculty of Medicine, Cigli Hospital Department of Internal Medicine Division of Hematology

Purpose: This study investigated the potential of non-contrast thorax computed tomography (CT) to suspect anemia by correlating CT parameters with hemoglobin (Hb) levels in patients who underwent non-contrast thorax CT for various indications.
Methods: The retrospective study encompassed 150 patients who received non-contrast thorax CT scans and complete blood count within 24 hours at our center between January and June 2023. Exclusion criteria included acute bleeding, iron accumulation disorders, recent transfusions, pregnancy, and certain thorax CT artifacts. The Hounsfield Unit (HU) measurements were obtained from the ascending aorta, left ventricular cavity, and descending aorta, and compared with Hb and hematocrit (Htc) values. Anemia indicators such as the “Aortic Ring Sign (ARS)” and the “Hyperdense Septum Sign (HSS)” were also assessed.
Results: Anemic patients (48%) demonstrated significantly lower HU measurements at all three CT scan locations and higher instances of ARS and HSS compared to non-anemic patients. Notably, the presence of HSS and ARS was strongly associated with anemia. Thresholds for HU measurements corresponding to anemia were determined using receiver operating characteristic curve analysis, which also revealed strong positive correlations between HU measurements and Hb/Htc levels.
Conclusion: The study concludes that non-contrast thorax CT parameters, particularly HU measurements and the presence of ARS and HSS, have a significant association with anemia. These CT indicators could serve as reliable, non-invasive markers for suspecting anemia in patients, potentially aiding in early diagnosis and management of the condition.

Keywords: Hemoglobin, Anemia, Hounsfield Unit, Computed Tomography


Toraks BT Bulguları İle Aneminin Öngörülmesi

Zeynep Ayvat Öcal1, Fatoş Dilan Köseoğlu2
1İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Radyoloji ABD
2İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Dahiliye/Hematoloji ABD

Amaç
Bu çalışmada, çeşitli endikasyonlarla kontrastsız toraks BT çekilen hastalarda BT parametreleri ile hemoglobin (Hb) düzeyleri ilişkilendirilerek kontrastsız toraks bilgisayarlı tomografisinin (BT) anemiyi öngörme potansiyeli araştırıldı.
Gereç ve Yöntem
Retrospektif çalışma, Ocak-Haziran 2023 tarihleri arasında merkezimizde 24 saat içinde kontrastsız toraks BT taraması ve tam kan sayımı yapılan 150 hastayı kapsamaktadır. Dışlama kriterleri arasında akut kanama, demir birikimi bozuklukları, yakın zamanda transfüzyon, gebelik ve bazı toraks BT artefaktları yer aldı. Hounsfield Ünitesi (HU) ölçümleri çıkan aort, sol ventrikül boşluğu ve inen aorttan elde edilmiş ve Hb ve hematokrit (Htc) değerleriyle karşılaştırıldı. "Aortik Halka İşareti (ARS)" ve "Hiperdens Septum İşareti (HSS)" gibi anemi göstergeleri değerlendirildi.
Bulgular
Anemik hastalar (%48), anemik olmayan hastalara kıyasla her üç yerden BT ölçümümde de anlamlı derecede daha düşük HU ölçümleri gösterdi. Özellikle HSS ve ARS varlığı anemi ile güçlü bir şekilde ilişkiliydi. Anemiye karşılık gelen HU ölçümleri için eşik değerler ROC analizi ile elde olunmuş olup, HU ölçümleri ile Hb/Htc seviyeleri arasında güçlü pozitif korelasyonlar ortaya koyuldu.
Sonuç
Bu çalışma, kontrastsız toraks BT parametrelerinin, özellikle de HU ölçümleri ile ARS ve HSS varlığının anemi ile anlamlı bir ilişkisi olduğu sonucuna varmıştır. Bu BT göstergeleri, hastalarda anemiden şüphelenmek için güvenilir, invazif olmayan belirteçler olarak kullanılabilir ve durumun erken teşhisine ve yönetimine yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Hemoglobin, Anemi, Hounsfield ünitesi, Bilgisayarlı Tomografi




Corresponding Author: Zeynep Ayvat Öcal, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar