. 2024; 54(2): 180-182 | DOI: 10.4274/tjo.galenos.2024.45087  

Orbital Cerebrospinal Fluid Leak After Dog Bite: A Case Report

Bilal Bahadır Akbulut, Elif Bolat
Ege University Faculty of Medicine, Department of Neurosurgery, İzmir, Türkiye

A 4-year-old boy was referred to our tertiary hospital after a penetrating adnexal injury by a large-breed dog to the left orbital area. There was an increase in lacrimation, which was thought to be due to an inflammatory reaction. However, it was discovered that the lacrimation increased in the reverse-Trendelenburg position and with the Valsalva maneuver. Halo sign and beta transferrin test were positive, which led to the diagnosis of cerebrospinal fluid (CSF) fistula, and the patient was operated using a supraorbital craniotomy. A dural tear was visualized and sutured appropriately, then fibrin glue and an autologous dural graft were applied to the tear. The CSF oculorrhea stopped postoperatively, and the patient was discharged after 10 days of follow-up. The patient had no recurrent CSF leakage at 4-year follow-up. Although CSF oculorrhea is rare and may be difficult to discern from lacrimation, the presence of pneumocephalus and halo sign should suggest fistula repair.

Keywords: CSF fistula, penetrating injury, dog bite, case report


Köpek Isırığı Sonrası Gelişen Orbital Beyin Omurilik Sıvısı Fistülü: Olgu Sunumu

Bilal Bahadır Akbulut, Elif Bolat
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir

4 yaşında bir erkek hasta, bir gün önce sol gözünden köpek ısırması ardından ikinci basamak bir hastaneden tarafımıza sevk edildi. İlk değerlendirilmesinde göz kapağında ödem ve enflamasyona sekonder lakrimasyonda artış şeklinde değerlendirilen olgu, takipte ters Trendelenburg pozisyonunda ve Valsalva manevrası ile berrak akıntının arttığının gözlenmesi üzerine yapılan halo sign ve gönderilen beta-transferrin testinin pozitif gelmesi üzerine olguda beyin omurilik fistülü (BOS) fistülü düşünülerek olguya kaşüstü insizyon ile supraorbital kraniotomi yapılarak orbita tavanındaki dura yırtığı ortaya konuldu ve primer olarak onarıldı, ardından galea grefti ve fibrin yapıştırıcı ile desteklendi. Postoperatif olarak oküloresi durdu ve 10 gün izlem ardından şifa ile evine gönderildi. Olgunun 4 yıllık postoperatif izleminde oküloresi olmadı. Sonuç olarak nadir bir BOS fistülü türü olan okülorenin tanısı güçtür ve lakrimasyon ile karışabilir, bu açıdan yüksek klinik şüphe, ayrıntılı öykü ve muayene tanıda yardımcı olabilir. Cerrahi onarım etkin bir tedavi olmaya devam etmektedir.

Anahtar Kelimeler: BOS fistülü, penetran yaralanma, köpek ısırığı, olgu sunumu


Bilal Bahadır Akbulut, Elif Bolat. Orbital Cerebrospinal Fluid Leak After Dog Bite: A Case Report. . 2024; 54(2): 180-182

Corresponding Author: Bilal Bahadır Akbulut, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar