. 2024; 54(2): 133-139 | DOI: 10.4274/tjo.galenos.2024.02697  

The Effect of Conjunctiva-Müller Muscle Resection on Tear Oxidative Stress Levels in Patients with Blepharoptosis

Seda Sert1, Ceyhun Arıcı2, Burak Mergen3, Özlem Balcı Ekmekçi4
1Gümüşhane State Hospital, Clinic of Ophthalmology, Gümüşhane, Türkiye
2İstanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, İstanbul, Türkiye
3University of Health Sciences Türkiye, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Clinic of Ophthalmology, İstanbul, Türkiye
4İstanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Biochemistry, İstanbul, Türkiye

Objectives: To examine changes in tear oxidative stress levels and tear film functions in patients with blepharoptosis and dermatochalasis following conjunctiva-Müller muscle resection (CMMR) and blepharoplasty surgeries. Materials and Methods: This prospective study included 32 healthy controls and 62 patients with blepharoptosis or dermatochalasis. CMMR surgery was performed in 20 eyes and upper blepharoplasty was performed in 42 eyes. Tear oxidative stress markers (8-hydroxy-2’-deoxyguanosine [8-OHdG] and 4-hydroxy-2-nonenal [4-HNE]) were quantified by enzyme-linked immunosorbent assay and tear film functions were evaluated preoperatively and at 1 and 6 months postoperatively. The same assessments were performed in the control group at the same time points.
Results: Preoperative tear 8-OHdG and 4-HNE levels were lower in healthy controls (52.8±13.5 ng/mL and 27.8±6.4 ng/mL, respectively) compared to patients with dermatochalasis (86.1±37.2 ng/mL and 29.8±11.1 ng/mL, respectively) and blepharoptosis (90.4±39.3 ng/mL and 43.1±4.2 ng/mL, respectively) (p<0.001). 8-OHdG levels were increased at 1 month after CMMR, while both markers were decreased 1 month postoperatively in the blepharoplasty group (p=0.034). Schirmer 1 and OSDI scores did not change throughout the visits in both patient groups, but a temporary decrease in tear break-up time (TBUT) was observed after CMMR (p=0.017).
Conclusion: Dermatochalasis and blepharoptosis were associated with higher tear oxidative stress levels. CMMR surgery caused a temporary decrease in TBUT scores and an increase in oxidative stress in the first postoperative month.

Keywords: Blepharoptosis, blepharoplasty, dermatochalasis, oxidative stress, tear film


Blefaroptozlu Hastalarda Konjonktiva-Müller Kası Rezeksiyonunun Gözyaşı Oksidatif Stres Düzeyleri Üzerine Etkisi

Seda Sert1, Ceyhun Arıcı2, Burak Mergen3, Özlem Balcı Ekmekçi4
1Gumushane Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Gümüşhane, Türkiye
2İstanbul Universitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Başakşehir Çam Ve Sakura Şehir Hastanesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
4İstanbul Universitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Blefaroptoz ve dermatoşalazisli hastalarda konjonktiva-Müller kas rezeksiyonu (CMMR) ve blefaroplasti ameliyatları sonrası gözyaşı oksidatif stres düzeyleri ve gözyaşı filmi fonksiyonlarındaki değişikliklerin incelenmesi.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 32 sağlıklı kontrol ve blefaroptoz veya dermatoşalazisli 62 hasta dahil edildi. 20 göze CMMR ameliyatı, kırk iki göze üst blefaroplasti ameliyatı uygulandı. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1. ve 6. aylarda, enzim bağlantılı immünosorbent (ELISA) testi ile gözyaşı oksidatif stres seviyeleri (8-2'-deoksiguanozin (8-OHdG) ve 4-hidroksi-2-nonenalhidroksi (4-HNE)) belirlendi ve gözyaşı filmi fonksiyonları değerlendirildi. Kontrol grubunda da aynı girişimler eş zamanlı yapıldı.
Bulgular: Gözyaşı 8-OHdG ve 4-HNE düzeyleri sağlıklı kontrollerde (sırasıyla 52,8±15,5 ng/ml; 27,8±6,4 ng/ml) dermatoşalazis (sırasıyla 86,1±37,2 ng/ml; 29,8±11,1 ng/ml) ve blefaroptoz (90,4±39,3 ng/ml; 43,1±4,2 ng/ml) hastalarına kıyasla daha düşük bulundu. CMMR'den 1 ay sonra gözyaşı 8-OHdG düzeyleri arttı, blefaroplastiden 1 ay sonra her iki ürün düzeyinde de düşüş görüldü (p=0,034). Her iki hasta grubunda da Schirmer 1 ve OSDI skorları vizitler arasında değişiklik göstermezken, CMMR sonrasında gözyaşı kırılma zamanında (GKZ) geçici bir düşüş görüldü (p=0,017).
Sonuç: Dermatoşalazis ve blefaropitoz daha yüksek gözyaşı oksidatif stres düzeyleri ile ilişkiliydi. CMMR, 1. ayda GKZ skorlarında geçici düşüşe ve oksidatif streste artışa neden oldu.

Anahtar Kelimeler: Blefaropitoz, blefaroplasti, dermatoşalazis, oksidatif stres, gözyaşı filmi


Seda Sert, Ceyhun Arıcı, Burak Mergen, Özlem Balcı Ekmekçi. The Effect of Conjunctiva-Müller Muscle Resection on Tear Oxidative Stress Levels in Patients with Blepharoptosis. . 2024; 54(2): 133-139

Corresponding Author: Seda Sert, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar