. Baskıdaki Makaleler: AGRI-75983

Lumbar Disk Hernisinde Trans-Sakral Epiduroskopik Lazer Dekompresyonun Yaşam Kalitesine Etkisi

Sibel Özcan1, Arzu Muz2, Aysun Yıldız Altun1, Rustem Payam1, Mehmet Fatih Polat1, Selami Ates Onal3
1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD, Elazığ
2Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Algoloji Kliniği, Ankara
3Acıbadem Hastanesi, Algoloji Kliniği,İstanbul

Amaç: Trans-sakral epiduroskopik lazer dekompresyon (SELD), video kılavuzlu kateter ve lazer kullanılan, lomber disk hastalığında minimal invaziv tedavi için tercih edilen seçeneklerden biridir. Bu çalışmanın amacı lomber disk hernisi olan hastalarda SELD tedavisinin ağrı, özürlülük ve yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmektir.
Yöntem: Ocak 2015-Haziran 2017 arasında SELD yapılan toplam 76 hasta retrospektif olarak incelendi. Oswestry Engellilik İndeksi (ODI) ve Görsel Analog Skala (VAS) skorları işlem öncesi ve SELD'den 1, 3, 6, 12 ay sonra kaydedildi. Yaşam kalitesi işlem öncesi ve SELD'den 12 ay sonra kaydedildi. Hasta memnuniyeti ise son takipte Odom Kriterlerine göre değerlendirildi.
Bulgular: Bel ağrısı ve radiküler ağrıda, VAS skoru son takipte 6.5 ± 0.9 ve 7.2 ± 0.3'ten 2.31±1.6 ve 2.9±1.3'e düşerek iyileşme gözlendi (p<0.001). ODI ile değerlendirilen özürlülük oranında ise 65.21±1.7'den 21.38±1.0'a düşüş tespit edildi. İşlem sonrası SF-36 skoru anketin tüm alt değişkenlerinde istatistiksel olarak daha yüksekti. Son değerlendirmede hastaların %65.8'i işlem sonrası memnuniyetlerini Odom Kriterlerine göre mükemmel-iyi olarak bildirdi.
Sonuç: Trans-sakral epiduroskopik lazer dekompresyon, kronik bel ağrısı ve/veya radiküler ağrısı olan, konservatif tedavilere ve epidural steroid uygulamasına yanıt vermeyen hastalarda ağrı ve özürlülük skorunu iyileştirerek yaşam kalitesini artırmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Lumbar DiskHernisi, Epiduroskopi, VAS, Yaşam Kalitesi


The Impact of Trans-Sacral Epiduroscopic Laser Decompression on Quality of Life in Lumbar Disc Herniation

Sibel Özcan1, Arzu Muz2, Aysun Yıldız Altun1, Rustem Payam1, Mehmet Fatih Polat1, Selami Ates Onal3
1Department Of Anesthesiology And Reanimation, School Of Medicine, University Of Firat, Elazig, Turkey
2Section Of Pain Management, Ankara Training And Research Hospital, Ankara, Turkey
3Section Of Pain Management, Acibadem Hospital, İstanbul, Turkey

Objectives: Trans-sacral epiduroscopic laser decompression (SELD) employing with video-guided catheter and laser is one of the preferred options for minimally invasive treatment in lumbar disc disease. The aim of this study was to evaluate the effect of SELD treatment on pain, disability and quality of life in patients with lumbar disc herniation.

Methods: Between January 2015 and June 2017, a total of 76 patients who underwent SELD were examined retrospectively. The Oswestry Disabilitiy Index (ODI) and Visual Analog Scale (VAS) scores were recorded preoperatively, as well as after 1, 3, 6, 12 months after the SELD. Quality-of-life was recorded preoperatively and 12 months after the SELD. Patient satisfaction was evaluated based on the Odoms’ Criteria at the final follow-up.
Results: Improvement was observed in low back pain and radicular pain, with the VAS score decreasing from 6.5 ± 0.9 and 7.2 ± 0.3 to 2.31 ± 1.6 and 2.9 ± 1.3 at the final follow-up (p<0.001). The rate of disability assessed by ODI decreased from 65.21±1.7 to 21.38±1.0 at the final follow-up. SF-36 scores were statistically higher for all sub-variables of the questionnaire, after the procedure. At the final follow-up, 65.8 % of patients reported a degree of satisfaction as excellent-good based on the Odoms’ Criteria.
Conclusions: Trans-sacral epiduroscopic laser decompression enhances the quality of life by improving the pain and disability score in patients with chronic low back and/or radicular pain who do not respond to conservative treatments and epidural steroid administration.

Keywords: Lumbar Disc Hernitaion, Epiduroscopy, VAS, Quality of Life




Sorumlu Yazar: Sibel Özcan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar