. Baskıdaki Makaleler: AGRI-28999

Serebral Palsili Çocukların Bakımını Üstlenen Bireylerde Görülen Ağrı Fenotipleri

Tuğba Cirit, İsmail Saraçoğlu
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Amaç: Serebral palsili (SP) çocukların bakımını üstlenen bireylerde görülen kronik ağrı fenotiplerini belirlemekti.
Gereç ve Yöntem: Bireylerde pre-dominant ağrı tipinin prevalansını belirlemek için güncel bir sınıflandırma sistemi kullanıldı. Buna göre, bireylere Vizüel Analog Skalası, Margolis Ağrı Diyagramı, Santral Sensitizasyon Ölçeği ve Kısa Form-36 Ölçekleri uygulandı. Ayrıca bireylere kantitatif duyu muayenesi yapıldı.
Bulgular: Çalışmamız 60 birey ile sonlandırıldı. Bireylerin %30’unda nosiseptif ağrı, %25’i nosiplastik ağrı ve %5’i nöropatik ağrının predominant ağrı tipi olduğu görüldü. Predominant ağrı tiplerine göre, bireylerin ağrı durasyonu (p=0.365) ve yaşam kaliteleri farklılık göstermedi (p>0.05). Ancak ağrı şiddetleri (p=0.016) ve Santral Sensitizasyon Ölçeği skorları (p<0.001) açısından ağrı tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05).
Sonuç: SP’li çocukların bakımını üstlenen bireylerde nosiseptif ağrının en çok görülen tip olduğu sonucuna ulaşıldı. Ayrıca ağrı tipleri arasında ağrı şiddetinin en yüksek nöropatik ağrı tipinde olduğu sonucunda ulaşıldı. Mekanizmalarına göre sınıflandırma sisteminin klinik kılavuzlarında yer alması için geçerlik ve güvenirliliğin gösterilmesi gerekli olduğu için bu alanda daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, bakım verenler, kronik ağrı, nöropatik ağrı, nosiplastik ağrı, nosiseptif ağrı


Pain Phenotypes In Caregivers Of Children With Cerebral Palsy

Tuğba Cirit, İsmail Saraçoğlu
Kutahya Health Sciences University, Faculty of Health Sciences, Department of Physiotherapy and Rehabilitation

Aim: To determine the phenotypes of chronic pain seen in individuals caring for children with cerebral palsy (CP).
Material and Method: A current classification system was used to determine the prevalence of predominant pain phenotypes in caregivers of children with CP. To this end, the Visual Analog Scale, Margolis pain diagram, Central Sensitization Inventory, and Short Form-36 questionnaire were administered to the participants. In addition, the participants underwent a quantitative sensory examination.
Results: This study was concluded with 60 individuals. The predominant pain phenotype was nociceptive pain in 30% of the participants, nociplastic pain in 25%, and neuropathic pain in 5%. The pain duration (p=0.365) and quality of life of the individuals did not significantly differ according to the predominant pain phenotypes (p>0.05). However, there was a statistically significant difference between the pain phenotypes in terms of pain severity (p=0.016) and the Central Sensitization Inventory scores (p<0.001).
Conclusion: Nociceptive pain was the most common pain phenotype in caregivers of children with CP. We also concluded that among the pain phenotypes, pain intensity was highest in neuropathic pain. There is a need for further studies in this area to demonstrate the validity and reliability of the evaluated mechanism-based classification system in order for it to be included in clinical guidelines.

Keywords: Cerebral palsy, caregivers, chronic pain, neuropathic pain, nociplastic pain, nociceptive pain




Sorumlu Yazar: İsmail Saraçoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar